• Hemokromatózisa kezelésére az Önhöz tartozó, területileg illetékes hematológia vagy gasztroenterológia szakrendelésen van lehetőség. Minden esetben háziorvosi beutaló kell az első vizithez!
  • Új beteg, ha van háziorvosi beutalója, a (06-1) 325 11 00 / 57431  telefonszámon kérhet előjegyzést Dr. Várkonyi Judit szakrendelésére. Feltétlen olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek?  cikket!
  • Akinek kontrollra kell időpont, e-mailben kérjen. Ha meg van beszélve az időpont, akkor természetesen nem kell kérni.

Hallgassa meg Dr. Várkonyi Judit beszélgetését a vahiányos vérszegénységről és a vastúltelítődésről. A riport 2017. február 25-én hangzott el a Katolikus Rádió "Recept helyett" című műsorában: http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/422903  Ajánljuk mindenki figyelmébe!

 

 

 

 

 

A hemokromatózis folyamatos megfigyelést, ellenőrzést igénylő betegség.

Hemokromatózisa kezelésére az Önhöz tartozó, területileg illetékes hematológia vagy gasztroenterológia szakrendelésen van lehetőség.

Dr. Várkonyi Judit szakrendelése a Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinikáján található, a Kútvölgyi úti Rendelőintézetben (Budapest, XII. Kútvölgyi út 4.).  Rendel: kedden és csütörtökön 8:00-12:00 között. 

Első vizit előtt, ha megvan a háziorvosi beutalója, +36 1 325 11 00/57431 telefonszámon kérjen előjegyzést. Kérjük, hogy feltétlenül olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek? cikket, és csinálja végig az ott leírt 1 hónapos kontrollt, mielőtt a szakrendelésre jelentkezne!

Első megjelenéskor háziorvosi beutaló szükséges.

Mivel vérvételre lesz szükség, éhgyomorral kell megjelenni.


Nagyobb térképre váltás

Tömegközlekedéssel a Széll Kálmán térről induló  155-ös vagy a 156-os busszal kell 4 megállót utazni; a Rendelőintézet megállóban kell leszállni.

Tömegközlekedéssel való megközelítés tervezéséhez használhatja a BKK útvonaltervezőjét.

 

 

 

 

Ha Önnél egy laborvizsgálat során magas vas értéket találtak,  még nem jelenti azt, hogy hemokromatózisa van. A magas vas értéknek lehet oka a  folyamatosan szedett C-vitamin, vagy Q10, lehet, hogy sok zöld teát iszik, esetleg gyakran fogyaszt alkoholt; akár labor hiba is lehet! Azonban, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor is szükség van egy kb. 1 hónap múlva vett kontroll vérvételre, mielőtt továbblépnének a lényegesen drágább genetikai vizsgálat felé.

Amennyiben sok volt a vasa , 1 hónapig kövesse a következőket:

  • alkoholtilalom

  • C-vitamin és Q10, valamint mindenféle vaspótlást tartalmazó étrend-kiegészítő elhagyása

  • ne fogyasszon túl sok zöld teát.

Egy hónap után újra ellenőrizzék le a vasszintjét, és mindenképpen kérje, hogy a transzferrin telítettséget (transferrin saturatio) is mérjék meg. Ha az 46% felett lesz és a vasszint marad magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet. Kérje, hogy a  ferritint és a CRP-t is nézzék meg, párhuzamosan a többi értékkel. A CRP-nek nem szabad magasnak lennie, mert az befolyásolja a többi értéket (ferritin szintet).

________________________________________________________________

                             Normál intervallumok

Vas                                   6.6-26.0     umol/l       
Transzferrin szaturáció               16-45        %       
Ferritin (nőknél)                     30.0-120.0   ug/L
Ferritin (férfiaknál)                 30.0-300.0   ug/L
CRP                                   0-5.0        mg/L   

________________________________________________________________

Az Önhöz tartozó területileg illetékes hematológiai vagy gasztroenterológiai rendelésre háziorvosi beutalóval kell mennie, ahova vigye el ezeket a leleteket is.
A géntesztet ezek után - amennyiben valószínűnek tűnik, hogy Önnek hemokromatózisa van - szintén itt tudják elvégezni.

Fontos: ne hanyagolja el a kérdést, mert - mint azt oldalunkon olvashatja - súlyos szövődményektől szabadulhat meg, ha valóban hemokromatózisos, és időben elkezdik kezelni!

Érdemes áttanulmányozni "Az orvos válaszol" üzenőfalunkat, és a Betegtörténeteket is, sok kérdésre választ kaphat ezúton is!