Dr. Várkonyi Judit írása

A vashiány, és a vashiányos vérszegénység közismert fogalmak. Elődeink vasszöget vertek az almába, úgy pótolták a hiányzó elemet.

Kevesen tudnak azonban arról, hogy létezik egy örökletes vastúlterhelődéses állapot is, amelynek lényege, hogy a fölöslegben lerakódó vas okozta oxidatív stressz következtében a szervek, szövetek károsodnak.

Az elmúlt tíz évben, amióta kiderült, hogy az örökletes megbetegedés a kaukázusi népeket komolyan érinti (Észak- és Közép-Európa, Észak-Amerika) lázas kutató munka folyik a részletek, a mélyben zajló folyamatok kiderítésére. „ A vas az új radon” címmel olvashattunk amerikai hematológus tollából nemrégiben egy közleményt.

Valóban, a vastúlterhelődés alattomosan (tünetszegényen zajlik és ezért nehezen felismerhető), évek alatt vezet visszafordíthatatlan szervkárosodásokhoz, míg végül az érintett személy máj- és szívbetegségben, különböző daganatos megbetegedésekben hal meg még akár az aktív éveiben. Ha azonban időben felfedeznék a bajt, akkor ugyan olyan hosszú és egészséges életet élhetne, mint bárki más.

A Semmelweis Egyetem 3.sz.Belgyógyászati Klinikáján egy 2009-ben nyertes ETT pályázatban, 2 év alatt tizenötezer személyt szűrtünk vasterhelésre. Az így diagnosztizáltak háziorvosai értesítést kaptak az eredményről, akik azután a pacienseket hozzánk irányították a génvizsgálat elvégzésére. A betegek azután részletes tájékoztatást kapnak a betegségről és a követendő életmódról. Segítségükre van ebben a Hemokromatózis Betegek Egyesületének összejövetelei és az aktív betegek jóvoltából újonnan formálódó honlap is: www.hemokromatozis.hu. Sok száz családot tudunk így megmenteni a családfő idő előtti megbetegedésétől, korai halálától. Ez igazi betegség megelőzési tevékenység, melyet a jövőben is szeretnénk folytatni.

 

Dr. Várkonyi Judit

egyetemi docens