Mint az a Kezelés menüben olvasható, a vastúltengés terápiájának fontos része a vasszegény diéta. Ez elsősorban a vörös húsok, belsőségek, azaz a vasban gazdag ételek kerülését jelenti. A különböző ételek vastartalma különböző mértékben tud felszívódni: növényi eredetű ételekből 1-5%,  az állati eredetűből viszont 20%. Ebből következik, hogy a vegetáriánus ételek ideálisak a hemokromatózisos beteg számára.

alapanyok vegetariánus étrendhez

A koffein és a tea csersavtartalma, az oxálsav gátolja a vas felszívódását. Azonban túlzott mértékben fogyasztva olyan savas közeget létesíthet, ami viszont már segíti a vas felszívódását. C-vitamint és bármilyen, vassal dúsított készítményt tilos fogyasztani.

A szigorú alkoholtilalom oka kettős: az alkohol javítja a vas felszívódását, a lebontása pedig a vastúlterhelés miatt amúgy is megviselt májat tovább terheli, rombolja.

Az itt található receptek nem tartalmaznak húst, igyekeznek olyan alapanyagokat felhasználni, amelyek alacsony vastartalmúak, esetleg még gátolják is a vas felszívódását (pl szója). Tehát ideálisak a hemokromatózisos személyek étrendjébe. Ezeket a recepteket csak ízelítőnek és példának gyűjtötte össze Töreky Ilona dietetikus, hasonlókat bőséggel találhatunk az interneten.

A Táblázatok menüben ételek vastartalmára vonatkozó adatokat talál.

Összességében megállapítható, hogy a hemokromatózisos beteg számára épp a sokat hangoztatott egészséges életvitel az ideális. Fogyasszon sok zöldséget kevés csirke-pulyka hússal, hallal;  végezzen rendszeres testmozgást, mellőzze az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Lényeges, hogy értsük: a kezelés megkezdésekor fontos a vasszegény táplálkozás betartása, de ha már a ferritin-szint (ami a vasraktárak telítettségét jelzi) normalizálódott, egy születésnap, egy fontosabb alkalom kapcsán bátran koccintson egy pohár pezsgővel, vagy fogyasszon el egy jó marhapörköltet. Nem lesz semmi baja tőle, érezze jól magát. De nem lehet naponta megszegni a diétát, mert akkor újra feltöltődnek a raktárak, elölről indulhat a csapolásuk.

Nézze végig Kurucz Virág dietetikus előadását (ppt) a hemokromatózis diétájáról (automatikus vetítés indul a kattintás hatására).