A hemokromatózisos ember bélrendszere túl sok vasat szív fel, és továbbít a szervezetbe, miközben normálisan a szervezetből nem tud eltávozni a vas-felesleg, mint az a bevezetőben is olvasható.

A vasat eltávolító kezeléseken kívül fontos szerepe van a táplálkozásnak abban, hogy a szervezetbe minél kevesebb vasat vigyünk be.

A diéta lényege tehát a vasszegény táplálkozás, valamint olyan ételek fogyasztása, melyek gátolják a vas felszívódását, illetve a vas felszívódását segítő anyagok kerülése. Az alábbiakban Töreky Ilona dietetikus javaslatait foglaljuk össze:

 1. Az alkohol fogyasztása szigorúan tilos! HH esetén kettős negatív hatása van: az alkohol a vasfelesleg által már eleve túlterhelt májnak egy újabb veszélyt jelent; ezen felül pedig a vas felszívódását is javíthatja. Ne fogyasszon alkoholt, ez a legelső és legfontosabb szabály.
 2. A dohányfüst vasat tartalmaz, ami a tüdőbe kerülve felszívódik. Ezáltal nem csak a dohányzás miatti veszélyeket (tüdő- és érrendszeri problémák) fokozza, hanem a vasterhelődést is tovább rontja!  Hemokromatózisos ne dohányozzon!
 3. A túl sok zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén!  A zöld tea nagyon jó védőanyagokat tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva azonban (klinikai tapasztalat) emeli a vérszérum vasszintjét. Emiatt ne essünk túlzásokba (mint ahogy semmi más kapcsán se!!). A fekete teában található csersav gátolja a vasfelszívódást, a zöld teából ez a kedvező hatás hiányzik. Mivel a zöld tea kapcsán különböző vélemények, kutatási és tapasztalati eredmények ismertek, csak a szélsőségektől óvjuk a tisztelt olvasót.

  A zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén

 4. A vörös húsokat  és a belsőségeket kerülni kell:  a legtöbb vasat a húsok, húskészítmények tartalmazzák, de ezt tovább rontja az a tény, hogy az állati eredetű táplálék vastartalmának átlagosan 20%-a szívódik fel, míg a növényi eredetű vastartalomnak csak 1-5%-a.
 5. A húsokon belül is óriási különbségek vannak: a juh- és bárányhús, a sertésmáj tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a sovány sertéshús! Hasznos, ha áttanulmányozza a táblázatainkat, hogy tudja, mely ételek kerülendők.
 6. A vegetárius étrend a vasbevitel szempontjából ideális: alapvetően kevés vasat fogyaszt vele, és még annak is mindössze 1-5%-a szívódik fel.
 7. Nyers kagylót, rákot ne fogyasszon (a bennük levő vibrio vulnificus nevű baktérium hemakromatózisos egyéneknél halálos mérgezést okozhat).
 8. A müzlik és gabonapelyhek összetételét mindig ellenőrizzük: ezeket gyakran dúsítják vassal; ebben az esetben válasszunk másikat, ami nem tartalmaz hozzáadott vasat.
 9. Ne használjunk öntöttvas edényeket! Az öntöttvas edényből főzés-sütés során vas kerülhet az ételbe, amely az étellel olyan sókat alkothat, melyek felszívódnak a szervezetbe. Ez a probléma a rozsdamentes edényekkel kapcsolatban nem áll fenn: ez az anyag saválló ötvözet.