Hozzávalók:

  • 20 dkg magozott aszalt szilva
  • 1 darab fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • csipet só
  • vaj

A megmosott és feldarabolt aszalt szilvát fahéjjal és szegfűszeggel főzni kezdjük, forrás után kb. 10 percig puhítjuk, majd a lisztből és a tejfölből habarást készítünk. Apránként hígítva, hogy ne csomósodjon, belekeverjük a levesbe, a vajat a tetejére dobjuk, és melegen tálaljuk.

Hozzávalók:

  • kb 20 dkg rebarbara szár
  • cukor ízlés szerinti mennyiségbenRebarbara leves
  • 1 darabka fahéj
  • 2 db csillagánizs

A rebarbara magas oxálsav tartalma miatt ajánlott a hemokromatózisos embereknek. Ugyanemiatt nagyon savanykás, elég sok cukor szükséges az elkészítéséhez.

A szárakat gondosan megtisztítjuk: lehúzkodjuk a szálkákat (mint a szárzellerről), kb. 2 centis darabokra aprítjuk, és cukros vízben megfőzzük a Epres rebarbara krémlevesfűszerekkel együtt. Vigyázat: a rebarbara nagyon gyorsan szétfő! Ez a leves hidegen a legjobb.

 

Ha a rebarbara szétfőtt, tehetünk a levesbe egy marék epret, egy kevés főzőtejszínt, és az egészet összeturmixolva illatos-finom levest kapunk, ami eperdarabokkal tálalható.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg mángold levél alaposan megmosva
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • szerecsendió,
  • bors

A vöröshagymát apróra vágva megpirítjuk, beledobjuk a fokhagymát, felengedjük vízzel, és beletesszük a csíkokra vágott mángold leveleket. 10-15 perc múlva, mikorra a levelek átpuhultak, beleöntjük a tejszínt, majd turmixoljuk. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Ha sűrűbben szeretjük, tehetünk bele egy kisebb burgonyát a mángold levelekkel együtt, vagy felöntés előtt piríthatunk rajta egy kis lisztet, rántásként.

 

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry
  • 0,5 tk őrölt szerecsendió
  • 0,5 tk őrölt gyömbér
  • só, frissen őrölt bors
  • 500 gr sütőtök
  • 500 ml víz/zöldség alaplé
  • 1 dl főzőtejszín


Vágjuk ketté a vöröshagymát, aztán karikára. A sütőtököt hámozzuk meg és daraboljuk fel. Az összevágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a szerecsendiót,  és ezekkel is pirítsuk egy keveset. Engedjük fel a vízzel/alaplével, adjuk hozzá a feldarabolt tököt, sót, borsot. A víz épp lepje el a felkockázott sütőtököt. Fedő alatt forraljuk, míg megpuhul, tegyük bele a fokhagymát, a tejszínt, forraljuk össze, és merülő mixerrel pürésítsük. Elég sűrű levest kapunk, de azért ne püré állagú legyen! Lehet egy kiskanál tökmagolajjal tálalni, vagy betétként pirított tökmagot tenni bele. Természetesen a klasszikus pirított kenyérszelet, zsemlekocka is megfelel, de így változatosabb.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 zsenge cukkini
  • 2-3 érett paradicsom
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál tejszín
  • fokhagyma
  • currypor
  • vegyes zöldfűszer (petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, cayenne-bors

Olajon megpirítjuk a hagymát, beletesszük a felaprított cukkinit, a paradicsom belsejét ( a húsát felkockázzuk és félretesszük). A levest ízesítjük a fűszerekkel, felengedjük húslevessel, kicsit forraljuk, majd dúsítjuk tejföllel, tejszínnel, összeturmixoljuk. Díszítjük az összevágott zöldfűszerekkel, kockára vágott paradicsommal.

 

 

Bergeni halleves kissé módosítva

Hozzávalók:

  • ½ kg halszelet
  • 1 kg halfej, halgerinc, stb.
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 db tojás
  • só, 4-5 egész bors, 3 babérlevél
  • liszt
  • 2 dl tejföl
  • petrezselyemzöld, póréhagyma, snidling

Először készítsünk hallevet a halfejből, halgerincből és egyéb apróságokból. A lébe tegyük bele az egész borsot, a babérleveleket és sózzuk ízlés szerint. Amikor megfőtt, szűrjük le a levet, a szálkákon lévő halhúst fejtsük le, tegyük félre. A zöldséget a hallében főzzük meg. Ha puhára főtt, habarjuk be, majd tegyük bele a halszeleteket és főzzük kb. 10 percig. A végén vághatunk bele petrezselymet, kevés póréhagymát vagy snidlinget.

Tippek: Én főzök a hallébe egy fél hagymát is, azt azután kidobom a babérral együtt. Teszek bele egy kevés karalábét és egy kis fehérrépát is, de ügyelek arra, hogy ne legyen túl sok a zöldség. Bergenben természetesen lazacból készítik, de jó ez leves pontyból vagy harcsából is.