Bergeni halleves kissé módosítva

Hozzávalók:

  • ½ kg halszelet
  • 1 kg halfej, halgerinc, stb.
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 db tojás
  • só, 4-5 egész bors, 3 babérlevél
  • liszt
  • 2 dl tejföl
  • petrezselyemzöld, póréhagyma, snidling

Először készítsünk hallevet a halfejből, halgerincből és egyéb apróságokból. A lébe tegyük bele az egész borsot, a babérleveleket és sózzuk ízlés szerint. Amikor megfőtt, szűrjük le a levet, a szálkákon lévő halhúst fejtsük le, tegyük félre. A zöldséget a hallében főzzük meg. Ha puhára főtt, habarjuk be, majd tegyük bele a halszeleteket és főzzük kb. 10 percig. A végén vághatunk bele petrezselymet, kevés póréhagymát vagy snidlinget.

Tippek: Én főzök a hallébe egy fél hagymát is, azt azután kidobom a babérral együtt. Teszek bele egy kevés karalábét és egy kis fehérrépát is, de ügyelek arra, hogy ne legyen túl sok a zöldség. Bergenben természetesen lazacból készítik, de jó ez leves pontyból vagy harcsából is.