Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry
  • 0,5 tk őrölt szerecsendió
  • 0,5 tk őrölt gyömbér
  • só, frissen őrölt bors
  • 500 gr sütőtök
  • 500 ml víz/zöldség alaplé
  • 1 dl főzőtejszín


Vágjuk ketté a vöröshagymát, aztán karikára. A sütőtököt hámozzuk meg és daraboljuk fel. Az összevágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a szerecsendiót,  és ezekkel is pirítsuk egy keveset. Engedjük fel a vízzel/alaplével, adjuk hozzá a feldarabolt tököt, sót, borsot. A víz épp lepje el a felkockázott sütőtököt. Fedő alatt forraljuk, míg megpuhul, tegyük bele a fokhagymát, a tejszínt, forraljuk össze, és merülő mixerrel pürésítsük. Elég sűrű levest kapunk, de azért ne püré állagú legyen! Lehet egy kiskanál tökmagolajjal tálalni, vagy betétként pirított tökmagot tenni bele. Természetesen a klasszikus pirított kenyérszelet, zsemlekocka is megfelel, de így változatosabb.