A köretekhez  a hozzávalókat soroljuk fel:

Almás rizs: rizs, vöröshagyma, fokhagyma, durvára vágott mandula, fahéj, piros alma, mazsola

Spenótos rizs: rizs, spenót, só, bors, citromlé, parmezán

Spenótos-paradicsomos rizs: rizs, spenót, só, bors, paradicsom

Zelleres burgonya: burgonya, zeller, só, bors, kömény, paradicsom kocka, reszelt sajt

Paradicsomos kukorica: kukorica, paradicsom, vaj, petrezselyem, só, bors

Hozzávalók:

  • 2-3 póréhagyma
  • mustármag, babérlevél,
  • zellerzöld
  • reszelt sajt
  • pirított zsemlemorzsa
  • tejföl
  • vaj

A pórét feldaraboljuk, vajon megpároljuk só, mustármag és babérlevél ízesítéssel. Kivajazott tepsibe szedjük, leöntjük vajon átfuttatott zellerzölddel, megszórjuk reszelt sajttal és pirított zsemlemorzsával, és a sütőben összemelegítjük, míg ráolvad a sajt. Tejföllel tálaljuk.

Csőben sült póré

Hozzávalók 2 személyre:

  •     1 nagy lencsekonzerv
  •     1 fej vöröshagyma
  •     1-3 gerezd fokhagyma
  •     1 zöldpaprika
  •     50 g vaj v. olaj
  •     1-2 evőkanál curry
  •     40-60 g friss sajt
  •     só, frissen őrölt bors

A lencse levét leszűrjük,  a lencse levét megtartjuk, mert szükség lehet rá a végső állag beállításához. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát felaprítjuk (én a vöröshagymát reszelem, így finnyás gyermekem is megeszi, és egyben egyfajta sűrítő anyag is lesz belőle ), a fokhagymát átpréseljük. A paprika magházát eltávolítjuk, a paprikát nem túl apró kockákra vágjuk.

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, megpároljuk a paprikát a reszelt vöröshagymával (max. 3 perc). A péppé zúzott fokhagymát a curryvel együtt rászórjuk. Beleöntjük a lecsöpögtetett lencsét, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a sajtot. Puha túró, tejföl, esetleg tejszín is alkalmas a sajt helyett, mindegyiket kipróbáltam, talán a túróval a legfinomabb - vagy tejföllel cheeky?. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Ha túróval készítjük, szükség lehet egy kis lencse-lé hozzáadására.

Nagyon gyorsan elkészülő, friss ízű, kellemes étel, a lencsét egyébként nem kedvelők számára is élvezetes lehet!

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • babérlevél
  • olaj
  • vöröshagyma
  • 15 dkg vékonyra vágott sárgarépa
  • kockára vágott zellerszár
  • fűszerpaprika
  • friss zsálya
  • paradicsompüré
  • borsikafű

A lencsét megfőzzük a babérlevéllel, sóval, majd leszűrjük. A hagymát, sárgarépát, zellert megpároljuk, hozzáadjuk a többi fűszert, ha megpuhult, turmixoljuk. A lencsét a levével együtt készre főzzük, a zöldségekből készült turmixszal sűrítjük.

Hozzávalók:

  • padlizsán
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • só, bors

A kockára vágott padlizsánt sózzuk, borsozzuk, olajon átpirítjuk. A felaprított paprikát és paradicsomot megpároljuk pici fokhagymával, sóval, borssal, erre rátesszük a pirított padlizsánt, petrezselyemmel megszórjuk, összeforraljuk, tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 2-3 szál póréhagyma
  • vaj
  • liszt
  • currypor
  • tejszín

A felszeletelt pórékat a vajban megpároljuk, rászórjuk a lisztet és a curryport, felengedjük a tejszínnel és összeforraljuk.