Hozzávalók:

  • 75 dkg padlizsán
  • 2 dl olíva olaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom leve
  • 2 db főtt burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • őrölt mustármag
  • só, borsikafű

A padlizsánokat sütőben megsütjük, kihűlés után meghámozzuk, és a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk.

Hozzávalók:

  • 10 dkg rokfort
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál aprított snidling vagy petrezselyemzöld
  • dió

A sajtot a tejföllel összekeverjük, belekeverjük a zöldfűszert és a durvára vágott diót.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma szétnyomva
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, szerecsendió
  • petrezselyemzöld

Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát, ízesítjük só, bors, szerecsendió, fokhagyma hozzáadásával. Addig pároljuk, míg besűrűsödik, összeturmixoljuk, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

2 evőkanál szójapelyhet 1 dl meleg fűszeres vízbe beáztatunk. Forrásban levő vízbe beletesszük az egész paradicsomot, 1 perc után kivesszük, lehúzzuk a héját, villával összetörjük. Összekeverjük 1 evőkanál hidegen sajtolt olajjal, fokhagymával, vöröshagymával, oregánóval, és hozzáadjuk a beáztatott szójapelyhet. Annyi rozs- zab- vagy búzapelyhet adunk hozzá, hogy a krém kenhető legyen.

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt csicseriborsó
  • 1/2 csésze pirított szezámmag
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A hozzávalókat összeturmixoljuk. Jól záródó edénybe téve, hűtőszekrényben, néhány napig eltartható