Ha Önnél egy laborvizsgálat során magas vas értéket találtak,  még nem jelenti azt, hogy hemokromatózisa van. A magas vas értéknek lehet oka a  folyamatosan szedett C-vitamin, vagy Q10, lehet, hogy sok zöld teát iszik, esetleg gyakran fogyaszt alkoholt; akár labor hiba is lehet! Azonban, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor is szükség van egy kb. 1 hónap múlva vett kontroll vérvételre, mielőtt továbblépnének a lényegesen drágább genetikai vizsgálat felé.

Amennyiben sok volt a vasa , 1 hónapig kövesse a következőket:

 • alkoholtilalom

 • C-vitamin és Q10, valamint mindenféle vaspótlást tartalmazó étrend-kiegészítő elhagyása

 • ne fogyasszon túl sok zöld teát.

Egy hónap után újra ellenőrizzék le a vasszintjét, és mindenképpen kérje, hogy a transzferrin telítettséget (transferrin saturatio) is mérjék meg. Ha az 46% felett lesz és a vasszint marad magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet. Kérje, hogy a  ferritint és a CRP-t is nézzék meg, párhuzamosan a többi értékkel. A CRP-nek nem szabad magasnak lennie, mert az befolyásolja a többi értéket (ferritin szintet).

________________________________________________________________

               Normál intervallumok

Vas                  6.6-26.0   umol/l    
Transzferrin szaturáció        16-45    %    
Ferritin (nőknél)           30.0-120.0  ug/L
Ferritin (férfiaknál)         30.0-300.0  ug/L
CRP                  0-5.0    mg/L  

________________________________________________________________

Az Önhöz tartozó területileg illetékes hematológiai vagy gasztroenterológiai rendelésre háziorvosi beutalóval kell mennie, ahova vigye el ezeket a leleteket is.
A géntesztet ezek után - amennyiben valószínűnek tűnik, hogy Önnek hemokromatózisa van - szintén itt tudják elvégezni.

Fontos: ne hanyagolja el a kérdést, mert - mint azt oldalunkon olvashatja - súlyos szövődményektől szabadulhat meg, ha valóban hemokromatózisos, és időben elkezdik kezelni!

Érdemes áttanulmányozni "Az orvos válaszol" üzenőfalunkat, és a Betegtörténeteket is, sok kérdésre választ kaphat ezúton is!