×

Figyelmeztetés

Csak regisztrált felhasználók írhatnak üzeneteket, kérem, jelentkezzen be

Kedves Érdeklődő!

Ez az üzenőfal a korábbi honlap ( - 2015. decemberig beérkezett ) kérdéseit és válaszait tartalmazza. Mivel sok tanulságos kérdés szerepel rajta, fontosnak tartjuk a közzétételét. Ha kérdést kíván feltenni, "Az orvos válaszol" rovatban teheti meg.

 

drnő: Válasz falusieditnek

Amennyiben kapna hozzám beutalót, szívesen átnézem a leleteit, vagy a területi máj, hematológián történjen hemokromatózis génvizsgálat. Gyulladás csak a ferritint emeli, a Tfr sat-ot nem, sőt azt inkább csökkenti, úgyhogy lehet, hogy HH betegség áll fenn.


2015-06-04
falusiedit: hepatitis

Tisztelt Doktornő! 

43 éves vagyok, 2015. márcusa óta kezelnek májgyulladással, amelyet a biopszia szerint vírus okozott, de nincs meg a vírus - minden vizsgálat negatív. Most szteroidos kezelést javasol az orvos, bár az autoimmun hepatitist nem támasztja alá semmi, azon kívül hogy nem javulnak a májfunkciós értékek. Sikerült kérnem, hogy egy vérvétel alkalmával a vasszinet is vizsgálják, mert előfordult nemrég magasabb érték. A kérdésem az, hogy okozhatja-e a májgyulladás az eltéréseket? (Mióma miatt a méhemet 2 éve eltávolították.)

Trf: 2,61 g/l; Ferrit: 877ug/l; Vas: 32; Trfs: 48,8

(Ggt: 171U/l; Got: 1208IU/l; Gpt: 1661IU/l; Alk. ph. 334 Tbil. 86,5umol/l)

Köszönettel: F. E.


2015-06-03
drnő: Válasz Dienes 72-nek

Ha valakinek 2x hasnyálmirigy gyulladása volt, az ne igyon egy korty alkoholt se. A vas is attól emelkedhet. Vizsgálat, leletek nélkül ennél több nem mondható.


2015-06-01
Dienes72: Vas növekedés

Tisztelt Cím!

43 éves férfi vagyok. Idén januárban hasnyálmirigy gyulladással kezeltek az Uzsoki Kórházban egy hétig. Tünetmentes voltem egy ideig, de februárban szintén megemlkedett a CRP szintem, így több mint egy hónaig bent kellett feküdnöm ugyanazzal a betegséggel.

Március eleje óta négyszer voltam vérvételen amin a CRP szintem rendbe jött. (0,7)

Azonban a Vasam 14,4-ről 44,2-re emelkedett.

Zsírosat, fűszereset nem eszek, visszafogottan étkezem.

Vizet sokat fogyasztok, néha egy pohár fehérbort is.

Érdeklődnék, hogy mi lehet az oka a vas megnövekedésének.

 

Várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm

DE

 

 


2015-05-29
Cili: dietetika

Köszönöm szépen a választ.


2015-03-06
elem: Vas felszívódás

Kedves Cili!

Az Ön kérdésére Töreky Ilona dietetikus válaszol:

Igen, az egyszerre elfogyasztott tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok egymásra és a felszívódási környezetre hatva befolyásolják a felszívódást.  A vas felszívódását gátló/segítő anyagoknak normál, kiegyensúlyozott táplálkozás során bevitt mennyiségével nem tudjuk befolyásolni a hatásukat. Legfontosabb, hogy a túlzásoktól kell tartózkodnunk, melyek más problémát hozhatnak elő.

Étrend kiegészítőkre abban az esetben van szükségünk, amennyiben hiányállapot áll fenn; ezt nem lehet biztonsággal ránézésre megállapítani, szükséges a szakorvos hozzájárulása!


2015-03-04
Cili: Vas felszívódás

Tisztelt Doktornő! Az étrendkiegészítőkkel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a táplálékkal való együttfogyasztásra vonatkozik-e a felszívódást segítő vagy gátló hatás?

Pld.: a reggeli ránotta vagy virsli vastartalmának felszívódását csak a vele együtt elfogasztott kávé gátolja, ill. az este bevett C vitamin is segíti-e a reggeli felszívódását. Köszönöm: BC


2015-03-01
drnő: Válasz Kuglófnak

Kedves Kuglóf! Nincs Hemokromatózisa. Az étrendjében van valami: pl. sok citrusféle, vagy multivitamin, ami a felszívódást fokozza, de a jó reguláció nem engedi a ferritinbe ( vasraktárfehérje) lerakódni. Javaslom a vegyes táplálkozást és ne vigyen semmit se túlzásba. 3 hónap elteltével nézessen vérképet. drnő

A Diéta menüben jobboldalt talál egy Étrend gyűjteményt, itt olvashat a vasfelszívódást befolyásoló ételekről.  Olvassa el ezeket is. (admin)


2015-02-26
Kuglóf: kóros?

Kedves Doktornő!

52 éves nő vagyok, még menstruálok, de nagyon kevés vér ürül...

A szérum vasam évek óta magas, és egyre nő, legutóbb 36,2 umol/l volt.

Transferring: 1,93 g/l

TVK: 48 umol/l

Tfs%: 75,4 (!!!)

Ferritin: 59,38 ng/ml

CRP: 0,39 mg/l

MCHC: 371 g/l

Vörös húst már régóta nem eszem, zöld teát sem iszom, C vitamint sem szedtem rendszeresen, lehet, hogy hemokromatózisom van?

Mikor a legfrissebb leletem megláttam, gyorsan elmentem vért adni, mikor érdemes újra nézetnem a vérem?

Köszönettel

 


2015-02-26
elem: Önkénteseket Keresünk

Kedves Tagtársak!

A 2015. március 1-én, a SOTE Nagyvárad téri épületében megrendezendő Ritka Betegségek Világnapja rendezvényre önkénteseket keresünk, 9:45-től 17:00 óráig, bármilyen időszakra. Jelentkezni emailben vagy a honlap Kapcsolat részén keresztül lehet.

Várjuk a lelkes tagtársak jelentkezését!


2015-02-13
drnő: Válasz henspergerne részére

Kedves Anyuka! Az eddigi diétát kellene  áttekinteni, majd 1 hónapos C-vitamin, stb (l. honlap) mentes étrend után kontrollálni. Persze nem tudom kizárni, hogy esetleg heterozygota.

Amennyiben a vasfelszívódást erőltető diéta nélkül is magas a vas, a területileg illetékes gastroenterologiára irányítsa a háziorvos.


2015-02-06
henspergerne: hemokromatózis

Kedves Doktornő, 20éves fiammal kapcsolatban írok önnek. A minap volt vérvételen alkalmasságihoz,és a következő eltérései vannak: Vas 37.2umol, transzferrin telitettség 61%, eozinofil 0.50 giga/l, eozinofil 6.10%, a transzferrin jó, 2.4giga/l,  teljes vaskötő kapacitás 60.7umol/l, az is jónak tűnik,ferritin 164.8ug/l. Sajnos a crp nincs vizsgálva. Most a fiam ezek szerint beteg? Vagy mire utalnak ezek az eredmények? Nagyon aggódom, mert olvastam erről a hemokromatózisról, kérem nyugtasson meg válaszával, köszönöm!


2015-02-05
M.Judit: vaskötökapacitàs

Tisztelt Doktornő, 

köszönöm a vàlaszàt, az nagyon jò ha nem vagyok Hh beteg, de a vaskötöapacitasomat a 83.as èrteket magasnak talalom, sajnos 1 hònapja diètàzom ès megis nött a szèrium vas èrtèkem. 

Egyebkent a hàziorvosom nem küldött sehova sem, amiota diètàzom nem szèdûlòk 


2015-01-29
drnő: Válasz M.Juditnak

A ferritin értéke alapján ön nem HH beteg. A vas értéket a diéta (C-vitamin, zöld tea, stb) is befolyásolja, önmagában nem jelent betegséget. Szédüléses panaszaival ezen a fórumon nem foglalkozhatunk. Forduljon háziorvosához, aki minden bizonnyal  megfelelő szakemberhez irányítja. drnő


2015-01-29
M.Judit: vaskötőkapacitás

Tisztelt Doktornő!

Tavaly decemberben erősen elkezdtem szédülni,  akkor a háziorvosom elküldött laborba, akkor a vasam 24 volt, most január végén elmentem újra laborba, és a következőim az értékek:

a szérum vas : 27 umol/L

vakötő kapacitás: 82.7 umol/L

Ferritin 17 ug

CRP: 2,3mg/L 

Nem tudom, hogy ezek az eredmények jelentenek-e betegséget, ha esetleg elmennék véradásra az segitene csökkenteni a vasamat.

Köszönöm szépen a válaszát

Üdvözlettel

M.Judit

 


2015-01-28
admin: Válasz Juditnak

Kedves Judit!

A Doktornő azt gondolja, meg kellene várni a labor eredményét, addig nincs értelme találgatni. A vas értéket pedig nagyon sok minden befolyásolja.

Javasoljuk, hogy olvassa el oldalunkon a Hemokromatózis címszó alatti menüpontokat, valamint a Szakrendelés/Sok a vasam, mit tegyek? cikket, amik rámutatnak, mi mindennel lehet (többek között) befolyásolni a vasszintet. A Diéta címszóra bökve jobboldalt megjelenő menükből pedig további vasszint-befolyásoló étel-ital-étrendkiegészítő listát talál.

Ha további kérdése van, tegye fel bátran!


2015-01-28
Judit: Doktornő

Tisztelt Doktornő!

Fiam vasértékei az elmúlt években aggasztó mértéket értek el amiért Haematológiai rendelésen vett részt.

2013-ban 40,0 volt majd 2014 januárjában az ismételt vérvétel 39,2qmol/L volt,2014 márciusában 15,2qmol/L lett. 2014 decemberében ismét 40,4qmol/L ekkor a transzferrin sat:25% a ferritin:154. 2015 januárjában a vas 34,2qmol/L a transzferrin sat:57% és a ferritin:140.

Most lesz a genetikai vizsgálat és azt szeretném tudni,hogy melyik formátumban jelenik meg fiamnál a hemokromatozis mivel nem sok minden felvilágosítást kaptunk csak annyit,hogy gyakori vérvétellel kordában tartható. Megköszönöm előre is a tájékoztatást.

Tisztelettel:

 

Judit


2015-01-25
admin: Szünet

A 2014. november 28-i találkozó összefoglalója ide kattintva olvasható.

A szakrendelés 2015. január 12-ig szünetel!


2014-12-27
drnő: Válasz Dórának
Leletei ellenmondásosak: a magas vashoz nem tartozna magas vaskötő kapacitás, az inkább a vashiányra jellemző. Ha ismételten is ez a helyzet, vagy még előbb kérjen ferritin szint meghatározást CRP-kontrollal. Üdv, drnő

2014-12-19
Dóra: kivizsgálás?

Tisztelt Doktornő!

Erős szédülés, fáradékonyság, meddőség, többszörös vetélés miatt állok kivizsgálás alatt, mely során pajzsmirigy alulműködést, inzulin rezisztenciát állapítottak meg. 1 hónappal ezelőtti vérvétel során a következő eredményeim lettek, Szérum FE 31,1 umol/L , Transzferrin 2,4 g/L , teljes vaskötő kapacitás 60,48 umol/L , CRP 3,06 mmol/L , totál bilirubin 26,6 umol/L , konjugált bilirubin 6,8 umol/L . Enyhe terhelésnél is gyakran fulladok, néha furcsán ver a szívem. Gyakran fájnak a térdizületem és a kézizületeim is. Nem dohányzom, semmilyen vitamint nem eszek /C és Q10 se/, alkoholt egyáltalán nem fogyasztok, nem eszem vörös húsokat, belsőséget havi 1-2 alkalommal.  Az orvosom szerint egyáltalán nem kell foglalkozni ezzel a vasértékkel. Engem viszont kicsit aggaszt a többlet.

Azt szeretném kérdezni, hogy nyugodjak ebbe bele, vagy próbáljak a háziorvossal beszélni és újabb vérvételre beutalót kérni.

Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel,Dóra


2014-12-19
 
Powered by Phoca Guestbook