Dr. Janice Atkins az Exeteri Egyetem (UK) kutatója az angol Biobank adatainak felhasználásával végzett statisztikai vizsgálatokat a hemokromatózis okozta szövődmények gyakoriságáról. Fontos tanulsága a vizsgálatnak, hogy az idősebb hemokromatózisos férfiak veszélyeztetettsége több betegség kapcsán jóval magasabb.Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a hemokromatózist időben kell diagnosztizálni és a kezelést indítani, ezzel az érintett páciens életkilátásai az egészségesekével azonos lesz.

A vizsgálatot kb. 450 ezer európai származású személy adatainak statisztikai vizsgálatával végezték, 2890 fő közülük C282Y homozigóta. Ekkora adathalmaz nagyon jó statisztikai mintának minősül, komoly következtetések vonhatók le belőle.

Köszönettel tartozunk Albert Györgyinek a fordításért, Dr. Várkonyi Juditnak pedig a lektorálásért.

Az előadás diáit PDF formátumban megtalálja itt: http://hemokromatozis.hu/images/stories/2022/Web-1_Janice-Atkins_200122_HUN.pdf

Az előadás után elhangzott kérdések és válaszok fordítása: http://hemokromatozis.hu/images/stories/2022/Kerdesek_es_valaszok_HUN.pdf

Az előadás megtekinthető videón angolul eredetiben: https://drive.google.com/file/d/1RAJxR7GPzuSaPyba08N4ZxCUVcmfttzd/view?usp=sharing (ha nem hajlandó elindulni, érdemes letölteni, és úgy megnézni saját számítógépes lejátszóval)