Ha Önnél egy laborvizsgálat során magas vas értéket találtak,  még nem jelenti azt, hogy hemokromatózisa van. A magas vas értéknek lehet oka a  folyamatosan szedett C-vitamin, vagy CoQ10, lehet, hogy sok zöld teát iszik, esetleg gyakran fogyaszt alkoholt; akár labor hiba is lehet! Azonban, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor is szükség van egy kb. 1 hónap múlva vett kontroll vérvételre, mielőtt elvégeznék a genetikai vizsgálatot.

Amennyiben sok volt a vasa , 1 hónapig kövesse a következőket:

  • alkoholtilalom

  • C-vitamin és CoQ10, valamint mindenféle vaspótlást tartalmazó étrend-kiegészítő elhagyása

  • ne fogyasszon túl sok zöld teát.

______________________________________________________________________________________________________
 

Egy hónap után újra ellenőrizzék le a vasszintjét. A következő értékek vizsgálata szükséges:

  • transzferrin telítettség (transferrin saturatio). A vasszállító fehérje (transzferrin) telítettségét mutatja: ha ez 46% feletti, és a vasszint (illetve a szérum ferritin szintje) magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet.
  • ferritin :  a vasraktárak telítettségét mutatja. Kortól, nemtől és aktuális gyulladásos folyamatoktól is függ az értéke, mindig a labor által adott normál érték a mérvadó.
  • CRP: az esetlegesen zajló gyulladásos folyamatokra utaló érték. Ha a CRP értéke magas, az befolyásolja a többi értéket (ferritin szintet) is; a vérképet a gyulladás elmúltával kell újra megnézni.
______________________________________________________________________________________________________
 

Az Önhöz tartozó területileg illetékes hematológiai vagy gasztroenterológiai, esetleg hepatológiai rendelésre háziorvosi beutalóval kell mennie, ahova vigye el ezeket a leleteket is.
A géntesztet ezek után - amennyiben valószínűnek tűnik, hogy Önnek hemokromatózisa van - szintén itt tudják elvégezni.

Fontos: ne hanyagolja el a kérdést, mert - mint azt oldalunkon olvashatja - súlyos szövődményektől szabadulhat meg, ha valóban hemokromatózisos, és időben elkezdik kezelni!

Érdemes áttanulmányozni "Az orvos válaszol" üzenőfalunkat, és a Betegtörténeteket is, sok kérdésre választ kaphat ezúton is!