×

Figyelmeztetés

Csak regisztrált felhasználók írhatnak üzeneteket, kérem, jelentkezzen be

Kedves Érdeklődő!

Ez az üzenőfal arra szolgál, hogy hemokromatózissal kapcsolatosan megválaszoljon kérdéseket. Nem titkolt cél, hogy a későbbi kérdezők ezeket mind elolvassák, és esetleg választ leljenek a még fel sem tett kérdésükre.

Megkérünk minden kérdezőt, hogy olvassa el egyrészt oldalunk Hemokromatózis menüje alatt a következő 5 címszót: a betegség okairól, a tüneteiről, a diagnosztizálásról, a kezeléséről, illetve a kezelés elmaradása esetén a kialakuló következményekről szól. A másik elolvasandó a Diéta kapcsán az étrendkiegészítők, és a megemelkedett vasszintet okozó dolgok  gyűjteménye. És mindenképp olvassák el a Sok a vasam, mit tegyek? menüpontot!

Technikai okokból a 2016. előtti  "Az orvos válaszol"  rovat, sok tanulságos bejegyzésével,  a "Korábbi kérdések" alatt található.

Tehát ha sem az üzenőfalon, sem a felsoroltakban nem talált választ a kérdésére, akkor kérdezhet tőlünk az info kukac hemokromatozis.hu címen vagy facebook oldalunkon keresztül.

 

Vendég: Kell-e tovább vizsgálni

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi vérvételi adatok alapján szükséges-e további vizsgálat vasanyagcsere probléma miatt? A belgyógyász szerint nincs semmi gond, de engem erről nem győzőtt meg. CRP 2,74 Vas 33,8 Transzferrin 2,4 Transzferrin telítettség 57% Teljes vaskötő kapacitás 59,2 Ferritin 147,4 Válaszát előre is köszönöm.


2015-07-20
drnő: Válasz Vendégnek

Igen, szükséges tovább vizsgálni.

Rose10: szükséges további kivizsgálás?

Tisztelt Doktornő!


Az alábbi panaszaimmal, eredményeimmel kapcsolatban szeretném kérni a véleményét, hogy szükséges-e további kivizsgálás? Pajzsmirigy alulműködésre szedek L-thyroxin 50, a TSH-m normál tartományban van. Fáradékony vagyok, hasi panaszaim vannak, hasfájás, változóan székrekedés, hasmenés, puffadás.


Transferrin serum: 3.1 g/l    2,0-4,0


Vas serum 34.8 umol/l      10,0-28,0


Transzferin szaturáció 45 % 16-45

 

Köszönettel

Rose10


2015-10-14
drnő: Válasz Rose10 számára

Igen. Kérjen beutalót, majd előjegyzést a 3251100/57431-es melléken. Drnő

nori: Emelkedett vas

 Tisztelt Doktornő!

    Nagyon erős hajhullás (2 hét alatt kb. a negyede) és fáradtság miatt csináltattam egy vérvizsgálatot, vashiányra vagy pajzsmirigyre gyanakodva.

    Gamma GT 14 U/L

    Karbamid 2,6 mmol/L

    Koleszterin 5,7 mmol/L

    Trigliceidek 2,27 mmol/L

    LDL koleszterin 3,72 umol/L

    Transzferrin telítettség 52 %

    Vas 41,4 umol/L

    CRP 1,57 mg/L

    Teljesvaskötő kapacitás 79,9 umol/L

    TSH 3,49 mIU/L

    Szabad T4 1,76 pmol/L

    Transferrin 3,2 g/L

     

    Pajzsmirigyre Letroxot szedek napi 0,5 tablettát (50), pár éve agyalapi mirigyre is szedettek velem bromocriptine tablettát, mely következtében javult az érték és abba kellett hagyni.

    Étrendem vegyes, zöld teát csak napi egyszer fogyasztok, bár szeretem a húsokat, belsőségeket,  tavaszig szedtem femibion 800 vitamint, (melyben nincs vas), valamint d és c vitamint. Ezeket kb 2. hónapja hagytam abba, amint már lehetett friss gyümölcsöt zöldséget fogyasztani.

    Kérdésem az lenne, hogy csak a vitaminokkal és étrenddel zavartam meg a vasháztartásomat, vagy esélyes hogy hemokromatózisom van.

    Köszönettel: Nóra
    2015-06-13


2015-10-15
drnő: Válasz Nórának

Érdemes nézetni ferritin szintet CRP-vel. Ha a ferritin úgy magas, hogy a CRP nem, akkor gyanús. Ha a ferritin rendben, akkor csak a diéta a ludas.

Powered by Phoca Guestbook