Mint az a Kezelés menüben olvasható, a vastúltengés terápiájának fontos része a vasszegény diéta. Ez elsősorban a vörös húsok, belsőségek, azaz a vasban gazdag ételek kerülését jelenti. A különböző ételek vastartalma különböző mértékben tud felszívódni: növényi eredetű ételekből 1-5%,  az állati eredetűből viszont 20%. Ebből következik, hogy a vegetáriánus ételek ideálisak a hemokromatózisos beteg számára.

alapanyok vegetariánus étrendhez

A koffein és a tea csersavtartalma, az oxálsav gátolja a vas felszívódását. Azonban túlzott mértékben fogyasztva olyan savas közeget létesíthet, ami viszont már segíti a vas felszívódását. C-vitamint és bármilyen, vassal dúsított készítményt tilos fogyasztani.

A szigorú alkoholtilalom oka kettős: az alkohol javítja a vas felszívódását, a lebontása pedig a vastúlterhelés miatt amúgy is megviselt májat tovább terheli, rombolja.

Az itt található receptek nem tartalmaznak húst, igyekeznek olyan alapanyagokat felhasználni, amelyek alacsony vastartalmúak, esetleg még gátolják is a vas felszívódását (pl szója). Tehát ideálisak a hemokromatózisos személyek étrendjébe. Ezeket a recepteket csak ízelítőnek és példának gyűjtötte össze Töreky Ilona dietetikus, hasonlókat bőséggel találhatunk az interneten.

A Táblázatok menüben ételek vastartalmára vonatkozó adatokat talál.

Összességében megállapítható, hogy a hemokromatózisos beteg számára épp a sokat hangoztatott egészséges életvitel az ideális. Fogyasszon sok zöldséget kevés csirke-pulyka hússal, hallal;  végezzen rendszeres testmozgást, mellőzze az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Lényeges, hogy értsük: a kezelés megkezdésekor fontos a vasszegény táplálkozás betartása, de ha már a ferritin-szint (ami a vasraktárak telítettségét jelzi) normalizálódott, egy születésnap, egy fontosabb alkalom kapcsán bátran koccintson egy pohár pezsgővel, vagy fogyasszon el egy jó marhapörköltet. Nem lesz semmi baja tőle, érezze jól magát. De nem lehet naponta megszegni a diétát, mert akkor újra feltöltődnek a raktárak, elölről indulhat a csapolásuk.

Nézze végig Kurucz Virág dietetikus előadását (ppt) a hemokromatózis diétájáról (automatikus vetítés indul a kattintás hatására).

 

 

 

A hemokromatózisos ember bélrendszere túl sok vasat szív fel, és továbbít a szervezetbe, miközben normálisan a szervezetből nem tud eltávozni a vas-felesleg, mint az a bevezetőben is olvasható.

A vasat eltávolító kezeléseken kívül fontos szerepe van a táplálkozásnak abban, hogy a szervezetbe minél kevesebb vasat vigyünk be.

A diéta lényege tehát a vasszegény táplálkozás, valamint olyan ételek fogyasztása, melyek gátolják a vas felszívódását, illetve a vas felszívódását segítő anyagok kerülése. Az alábbiakban Töreky Ilona dietetikus javaslatait foglaljuk össze:

 1. Az alkohol fogyasztása szigorúan tilos! HH esetén kettős negatív hatása van: az alkohol a vasfelesleg által már eleve túlterhelt májnak egy újabb veszélyt jelent; ezen felül pedig a vas felszívódását is javíthatja. Ne fogyasszon alkoholt, ez a legelső és legfontosabb szabály.
 2. A dohányfüst vasat tartalmaz, ami a tüdőbe kerülve felszívódik. Ezáltal nem csak a dohányzás miatti veszélyeket (tüdő- és érrendszeri problémák) fokozza, hanem a vasterhelődést is tovább rontja!  Hemokromatózisos ne dohányozzon!
 3. A túl sok zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén!  A zöld tea nagyon jó védőanyagokat tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva azonban (klinikai tapasztalat) emeli a vérszérum vasszintjét. Emiatt ne essünk túlzásokba (mint ahogy semmi más kapcsán se!!). A fekete teában található csersav gátolja a vasfelszívódást, a zöld teából ez a kedvező hatás hiányzik. Mivel a zöld tea kapcsán különböző vélemények, kutatási és tapasztalati eredmények ismertek, csak a szélsőségektől óvjuk a tisztelt olvasót.

  A zöld tea fogyasztása nem ajánlott HH esetén

 4. A vörös húsokat  és a belsőségeket kerülni kell:  a legtöbb vasat a húsok, húskészítmények tartalmazzák, de ezt tovább rontja az a tény, hogy az állati eredetű táplálék vastartalmának átlagosan 20%-a szívódik fel, míg a növényi eredetű vastartalomnak csak 1-5%-a.
 5. A húsokon belül is óriási különbségek vannak: a juh- és bárányhús, a sertésmáj tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a sovány sertéshús! Hasznos, ha áttanulmányozza a táblázatainkat, hogy tudja, mely ételek kerülendők.
 6. A vegetárius étrend a vasbevitel szempontjából ideális: alapvetően kevés vasat fogyaszt vele, és még annak is mindössze 1-5%-a szívódik fel.
 7. Nyers kagylót, rákot ne fogyasszon (a bennük levő vibrio vulnificus nevű baktérium hemakromatózisos egyéneknél halálos mérgezést okozhat).
 8. A müzlik és gabonapelyhek összetételét mindig ellenőrizzük: ezeket gyakran dúsítják vassal; ebben az esetben válasszunk másikat, ami nem tartalmaz hozzáadott vasat.
 9. Ne használjunk öntöttvas edényeket! Az öntöttvas edényből főzés-sütés során vas kerülhet az ételbe, amely az étellel olyan sókat alkothat, melyek felszívódnak a szervezetbe. Ez a probléma a rozsdamentes edényekkel kapcsolatban nem áll fenn: ez az anyag saválló ötvözet.

 

 

A vas felszívódását gátolja:

 1. tea csersavtartalma. Vigyázat: a túl sok zöld teát kerülni kell, mivel nagy mennyiségben fogyasztva megemelkedik a vér vastartalma! A fekete tea viszont pozitív hatású, ha mértékkel fogyasztjuk, rosszindulatú daganatok ellen is védhet.
 2. a kávé koffeintartalmaa kávé pozitív hatású
 3. gyomorsavhiány
 4. oxálsav (paraj, rebarbara)
 5. fitinsav (gabonafélék, korpa)
 6. szójakészítmények.
 7. A kálcium ( Ca ) blokkolja  a vas felszívódását, emiatt előnyös lehet pl. a tej időnkénti fogyasztása.
 8. A túró és a nem penészes, nem füstölt sajtok májvédő aminosavakat tartalmaznak.
 9. A vörösáfonya mértékkel fogyasztva szintén védő hatású, HH esetén fogyasszunk belőle!

Fontos azonban, hogy megértsük: nem lehet rengeteg tea fogyasztásával orvosolni a bajt, mert az megnöveli a gyomorsav mennyiségét, és a savas környezet már segíti a vas felszívódását. Hasonló a helyzet kávéval, a parajjal, minden savval!

Itt is érdemes betartani az arany középút szabályát: mindenből csak mértékkel...

 

 

 

Nagyon fontos, hogy a hemokromatózisos ember körültekintően válasszon vitaminokat, étrendkiegészítőket. Általános szabály, hogy csak azt kell pótolni, ami hiányzik a szervezetből.

 1. Az összes vaspótló készítmény fogyasztása tilos!

 2. Az összetett, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására való készítmények rendszerint  vasat is tartalmaznak, ezeket nem szabad fogyasztani!

 3. Sok vitaminkészítményt, a  multivitamin készítményeket pedig szinte kivétel nélkül vassal dúsítják, ezeket tilos fogyasztani! Azt se szedjük, amelyik C-vitamint tartalmaz.

 4. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, emiatt ne szedjen nyomós ok nélkül C-vitamint! Elegendő C-vitaminhoz jut a vegetárius étrenddel.

 5. A Coenzym Q10 fogyasztása is ellenjavallt.