Ételek vastartalma (táblázatok)
Az alábbiakban olyan táblázatokat láthat, melyekben különböző táplálékok vastartalma látható, diagram formában.
A vastartalom méregetése nem lehet életforma:
- a táblázatokból lényegében egy pillantással fel lehet mérni, miben van nagyon sok vas, és ha az ráadásul állati eredetű (ún. “HEM” vas), akkor abból kb. 20% várhatóan fel fog szívódni.
- De annyi tényező befolyásolhatja ezt az értéket, hogy nincs értelme folyton számolgatni, inkább a fő irányelveket kell követni:
- sok zöldség, gabona;
- kevés, nem vörös hús;
- kerüljük az alkoholt, a C-vitamint és mindenféle vaspótlást, és azt képes is betartani az ember.
- A paraj viszonylag magas, nem-hem vas tartalmának felszívódását pl. gátolja a szintén a parajban található oxálsav.
- Ha iszunk hozzá egy pohár tejet, a benne található kalcium szintén gátolja a vas felszívódását.
- De a C-vitamin javítja.
- Talán érthető ennyiből, hogy nem szabad csak a vastartalom-értékekből kiindulni, fontosabb a fő irányvonal szem előtt tartása.
- Étkezni kell, energia kell a szervezetnek. Legegyszerűbb, ha követjük a dietetikusok ajánlását: a kiegyensúlyozott táplálkozás a legjobb megoldás!
Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas kb. 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!
Zöldségfélék
![image 2](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2023/05/image-2.png)
Olajos magvak, kakaó
![vas olajos magvak](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2015/05/vas-olajos-magvak.png)
Gyümölcsök
![image 1](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2023/05/image-1.png)
Tejtermékek, tojás
![image 3](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2023/05/image-3.png)
Gabonafélék
![image 4](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2023/05/image-4.png)
Húsok, húskészítmények
![image 5](https://hemokromatozis.hu/wp-content/uploads/2023/05/image-5.png)
Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos csak nagyon ritkán fogyassza!