Általános kérdések

Ha Önnek magas a vasszintje, 1 hónapig kövesse a következőket:

 • alkoholtilalom
 • C-vitamin és Q10, valamint mindenféle vaspótlást tartalmazó étrend-kiegészítő elhagyása
 • ne fogyasszon túl sok zöld teát.

Egy hónap után újra ellenőrizzék le a vasszintjét, és mindenképpen kérje, hogy a transzferrin telítettséget (transferrin saturatio) is mérjék meg.

Ha az 46% felett lesz és a vasszint marad magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet. Kérje, hogy a ferritint és a CRP-t is nézzék meg, párhuzamosan a többi értékkel.

A géntesztet ezen leletek alapján az Önhöz tartozó területileg illetékes hematológiai vagy gasztroenterológiai rendelésen tudják elvégeztetni, ahova háziorvosi beutalóval kell mennie. Ne felejtsen el időpontot foglalni!

Olvassa el a “Sok a vasam, mit tegyek?” részletes leírásunkat is!

A magas ferritin szint önmagában nem jelent hemokromatózist, több okból is mérhetnek emelkedett ferritin szintet:

 • gyakori alkoholfogyasztás
 • túl sok vaspótlás, C-vitamin, multivitaminok fogyasztása
 • elhízás
 • gyulladás
 • némely rosszindulatú elváltozás is okozhatja.

Hemokromatózisra leginkább a transzferrin szaturáció emelkedett értéke utal, a ferritin szintje a vasraktárak telítettségét jelzi. A CRP mérése azért szükséges, hogy ki lehessen zárni a gyulladás módosító hatását.

Olvassa el a “Sok a vasam, mit tegyek?” részletes leírásunkat is!

A hemokromatózis egyik korábbi neve bronzdiabétesz: a szövődményként kialakuló cukorbetegség és bronzos színű bőr miatt.

Nem mindenkin jelentkeznek ezek a tünetek, nem feltétlenül együtt. Hemokromatózis nélkül is lehet cukorbeteg, ez a gyakoribb. De fontos ellenőrizni a hemokromatózist, hiszen kezelés nélkül további szövődmények alakulhatnak ki.

Attól függ, mennyi idős a családtag:

 • A testvéreket mindenképp ajánlott ellenőrizni.
 • A gyerekeket elég 18-23 éves kor táján.
 • Kicsi gyerekek esetén szokták a házastársat szűrni, hogy az öröklődési séma alapján valószínűsíteni lehessen a gyerekek génjeit.

Olvassa el a Tudástárban a “Hemokromatózis a családban” cikkünket!

Szakrendelés

A genetikai teszt elérhetősége a lakhelytől függ. Budapesten a II. sz. Belklinikán és az OVSZ-ben a molekuláris laborban végzik. Vidéken az egyetemi városokban: Pécs, Szeged, Debrecen. Gastroenterologus vagy hematologus kezdeményezheti a vizsgálatot és oda pedig a háziorvos ad beutalót. Ne felejtsen el időpontot is kérni a szakrendelésre.

Korábbi kérdések

A hozzánk érkezett kérdésekből teszünk közzé néhányat, azzal a nem titkolt céllal, hogy ha Ön épp hemokromatózis gyanúja kapcsán olvassa honlapunkat, példákat, konkrét eseteket olvasva esetleg egyértelművé válhasson, hogy Önnek merre kellene továbblépnie.

Nem talált választ kérdésére?

A TUDÁSTÁR – Hemokromatózis menüpontban rengeteg hasznos anyagot, segítséget talál. Ha kérdése van, elbizonytalanodott, írjon egyesületünk címére: vagy a Kapcsolat menüpontban található űrlapon keresztül küldjön üzenetet.