Ezen az oldalon a hozzánk érkezett kérdésekből teszünk közzé néhányat, azzal a nem titkolt céllal, hogy ha Ön épp hemokromatózis gyanúja kapcsán olvassa honlapunkat, példákat, konkrét eseteket olvasva esetleg egyértelművé válhasson, hogy Önnek merre kellene továbblépnie. Kérjük, hogy kezdetnek olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek? oldalunkat!

Ha felmerült a hemokromatózis gyanúja, először tartson egy hónapos “diétát”, és utána egy teljes vasprofil vizsgálatot kell csináltatni a laborban. Elengedhetetlen a transzferrin szaturáció (más írásmódokbanban transferrin saturatio, trf. sat., transzferrin telítettség), a szérum ferritin (ferritin), és a CRP vizsgálata. Ezek ismeretében lehet eldöneni, hogy van-e esélye a hemokromatózisra.

Kell-e tovább vizsgálni?

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi vérvételi adatok alapján szükséges-e további vizsgálat vasanyagcsere probléma miatt? A belgyógyász szerint nincs semmi gond, de engem erről nem győzőtt meg. CRP 2,74 Vas 33,8 Transzferrin 2,4 Transzferrin telítettség 57% Teljes vaskötő kapacitás 59,2 Ferritin 147,4 Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Igen, szükséges tovább vizsgálni.


Szükséges további kivizsgálás?

Tisztelt Doktornő!
Az alábbi panaszaimmal, eredményeimmel kapcsolatban szeretném kérni a véleményét, hogy szükséges-e további kivizsgálás? Pajzsmirigy alulműködésre szedek L-thyroxin 50, a TSH-m normál tartományban van. Fáradékony vagyok, hasi panaszaim vannak, hasfájás, változóan székrekedés, hasmenés, puffadás.
Transferrin serum: 3.1 g/l 2,0-4,0
Vas serum 34.8 umol/l 10,0-28,0
Transzferin szaturáció 45 % 16-45

Köszönettel Rose10

Válasz:

Igen. Kérjen beutalót, majd előjegyzést. Drnő


T. Doktornő !

Lányom 9 éves, egy hete állapítottak meg nála vérvételből vastúltengést. A megengedett maximális érték dupláját mutatta a kiértékelés. A vérvétel többi adata normális. Azonnal leálltunk a béres cseppel, a c-vitaminnal és a menzán sem ebédelhet. Háziorvosunk azt mondta, hogy 3-4 hét múlva ismételt vérvételre lesz szükség. Ön szerint ennyi idő alatt ismét lehet normális a vas szintje, ha szigorúan betartjuk a vasszegény étkezést ? Ha esetleg ezek után is magas lesz, mi a teendő. Lányom balett iskolába jár, ahol a fizikai megterhelés nagyobb, mint egy átlagos általános iskolában. Szereti csinálni és az eredményei is mindenből kiemelkedőek, csak sajnos nagyon fáradékony, aluszékony. Ön mit javasol, mit tegyünk ? A családban tudtom szerint nem fordult elő ez a fajta betegség, akkor mitől alakulhatott ez ki és mennyire lehet súlyos ? Nagyon aggódom, kérem tanácsaival segítsen. Üdvözlettel: H.A. vendég

Válasz:

Kedves Anyuka,   Gyermeknél szokatlan érték, vagy labor hiba, vagy diéta “hiba”, azaz vassal,C-vitaminnal tömik, ahogy írja. A gyermek fáradékonysága jó vérkép mellett, amennyiben nem arányos a fizikai aktivitásával, feltehetően az un. tavaszi fáradtsággal, a napfény hiányával függhet össze. Én nem aggódnék, főként nem nyomorgatnám a gyereket vérvételekkel. Amúgy a vas szint rendeződhet 1 hónap normal diétán.
Nem látom be, miért nem mehetne a menzára. Leánygyermeknél, még ha örökölt is volna génhibát ( van erre gyanu a szülők kapcsán?) a klimaxig nem lesz semmi gond. Remélem, megnyugtattam az Anyukát.   Üdvözlettel, drnő


Emelkedett vas

Tisztelt Doktornő!

Nagyon erős hajhullás (2 hét alatt kb. a negyede) és fáradtság miatt csináltattam egy vérvizsgálatot, vashiányra vagy pajzsmirigyre gyanakodva.

Gamma GT 14 U/L
Karbamid 2,6 mmol/L
Koleszterin 5,7 mmol/L
Trigliceidek 2,27 mmol/L
LDL koleszterin 3,72 umol/L
Transzferrin telítettség 52 %
Vas 41,4 umol/L
CRP 1,57 mg/L
Teljesvaskötő kapacitás 79,9 umol/L
TSH 3,49 mIU/L
Szabad T4 1,76 pmol/L
Transferrin 3,2 g/L

Pajzsmirigyre Letroxot szedek napi 0,5 tablettát (50), pár éve agyalapi mirigyre is szedettek velem bromocriptine tablettát, mely következtében javult az érték és abba kellett hagyni.
Étrendem vegyes, zöld teát csak napi egyszer fogyasztok, bár szeretem a húsokat, belsőségeket, tavaszig szedtem femibion 800 vitamint, (melyben nincs vas), valamint d és c vitamint. Ezeket kb 2. hónapja hagytam abba, amint már lehetett friss gyümölcsöt zöldséget fogyasztani.
Kérdésem az lenne, hogy csak a vitaminokkal és étrenddel zavartam meg a vasháztartásomat, vagy esélyes hogy hemokromatózisom van.

Köszönettel: Nóra

Válasz:

Érdemes nézetni ferritin szintet CRP-vel. Ha a ferritin úgy magas, hogy a CRP nem, akkor gyanús. Ha a ferritin rendben, akkor csak a diéta a ludas.


Hemokromatozis?

Tisztelt Címzett!

Az indexen olvastam egy cikket a túlzott vastartalom kapcsán kialakuló betegségről. Nemrég voltam labor vizsgálaton és az eredmény szerint magas a vas szintem a ref érték maximuma 32,2 umol/l, nekem viszont 41,2. Kérdésem, hogy Önök szerint van-e okom félni a hemokromatozistól?

Köszönöm!

Válasz:

Félni semmiképpen sem kell a Hemokromatózistól, mert az egy olyan örökletes betegség, hogy ha időben felismerik és az érintett gondozás alá kerül, hosszú és betegségmentes élet vár rá. Ha úgy vesszük, akár profitálhat is belőle, ugyanis egy ritka betegség megtanítja az embert az egészségtudatos, fegyelmezettebb életre.

A konkrét kérdésre pedig azt tanácsolom, hogy 1 hónap alkohol és C-vitamin mentes diétát követően ellenőrizze le a labort és mindenképpen kérje, hogy a transferrin telítettséget is mérjék meg. Ha az 46% felett lesz és a vasszint marad magas, érdemes elvégeztetni a géntesztet.

drnő


Herpesz

Kedves Doktornő! Úgy terveztem, hogy kedden megyek be Önhöz a rendelésre és csapolásra. Tegnap reggel herpesz nőtt a számon. Nem tudom, hogy van-e ennek befolyása a kezelésre.

Válasz:

Az a probléma, hogy megfertőzheti a várakozó hematológiai immun-gyenge betegeket. Múljon el a herpes és akkor jöjjön.


Aggasztó értékek

Férjem 35 éves, normál testalkatú férfi. Hirtelen fáradékony, hasi, főleg székelési problémái vannak, gasztroenterológián a gyomor gyulladását, és laktóz intoleranciát állapítottak meg. Aggasztanak a mért értékei, és a háziorvos nem ad megnyugtató választ számunkra. GPT 83U/L, GammaGT 121U/L, trigliceridek 4,29 mmol/L, hemoglobin 174 g/L, Ferritin 383 ug/L. A többi érték normál tartományban van. Ön szerint szükséges lehet egy hematológiai vizsgálatra? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Az Ön által küldött labor értékek alapján nem valószínű az örökletes hemokromatózis. Javaslom a teljes alkohol abstinentiát.


Hol végeznek genetikai vizsgálatot?

Húgomnak hemokromatózis betegsége van, genetikai hiba okozta.
A kezelőorvosa azt tanácsolta, hogy a testvérei is csináltassanak genetikai vizsgálatot. Hova foruljak? Előre is köszönöm a választ!

Válasz:

A genetikai teszt elérhetősége a lakhelytől függ. Budapesten nálunk, a II.sz. Belklinikán és az OVSZ-ben a molekuláris laborban végzik. Vidéken az egyetemi városokban: Pécs, Szeged, Debrecen. Gastroenterologus vagy hematologus kezdeményezheti a vizsgálatot és oda pedig a háziorvosi beutalóval jut el az ember. Aki a húgának diagnosztizálta a bajt, nyilván készséggel elvégzi a családvizsgálatot. Ha további kérdése van, készséggel állunk rendelkezésre.
Üdvözlettel, Dr.Várkonyi Judit


Ital vastartalma

28 éves vagyok, körülbelül 2 hete fedezték fel nálam, hogy nagyon magas a véremben a vas (vas 48.8 umol/l, totál transzferrin 3.47g/l), ferritin 792 ug/l). Követem a tanácsokat és belekezdtem a vasszegény diétába. Korábban rendszeresen vacsora helyett diétás shake-et vagy zöldárpa fű italport ittam, az összetevőikben nem szerepel a vas. Okozhat ez mégis problémát és iktassam ki őket az étrendemből? A fent értékeim alapján érdemes lenne egy géntesztet elvégeztetnem? Elölre is nagyon köszönöm válaszát!

Válasz:

Érdemes eljönni a rendelésre!


Medulloblasztóma

14 éves fiamnak rosszindulatú agydaganata volt, a kezelések már fél éve befejeződtek, a vérképe alapján azonban felmerült a hemokromatózis lehetősége is. Tanácstalan vagyok, mert eddig sok c-vitamint szedett, hiszen a daganata sajnos nagyon hajlamos a kiújulásra, a vitamin viszont talán segítene a megelőzésben is. Az eddig ajánlott Béres cseppet már abbahagytuk a vas miatt.

C- vitamin megvonás? – mit tegyünk?

Válasz:

Kedves Anyuka! 16 év alattiak véleményezése miatt forduljon a gyermek kezelőorvosához. A Semmelweis Egyetem mindkét gyermekklinikáján foglalkoznak ilyen problémákkal, a Tűzoltó utcában génmeghatározást is végeznek, amennyiben indokoltnak látják. A legjobbakat kívánom. Drnő


Tisztelt Doktornő!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz. Múlt heti vérvételem eredményében a Szérum Fe szint 45,0 umol/L, Transzferrin 2,3 G/L, totál bilirubin 31,7 umol/L (5-21 ref.), konjugalt bilirubin 5,6 umol/L. Végeztek hasi ultrahangot is, ahol a lépem megnagyobbodását észlelték. 42 éves vagyok mindig alacsony volt a vasszintem, terhesség alatt folsavat kellett szednem. Nem szedek C-vitamint, nem iszom zöld teát, alkohol fogyasztásom minimális. Mit tegyek? Az oldalon írt 1 hónapos kontroll vérvételt végzetessem el? Jelenleg helikobakter miatt antibiotikum kúrán vagyok, amit jövő héten fejezek be, de sav csökkentő gyógyszereket kell szednem június végéig. Ezen gyógyszerek szedésének van jelentősége a vérvétel elvégeztetése szempontjából?

Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Andrea

Válasz:

Kedves Andrea!
Feltétlenül javaslom a labor ellenőrzést. Ha nagyobb a lépe, akkor viszont lássa hematológus. A területi elv szerint a háziorvos oda szóló beutalóval ellátja. Javulást. drnő


Tisztelt Doktornő!

2 éve magas vasszintet (40,2mmol/L) állapítottak meg Nálam. A háziorvosom nagyon nem foglalkozott vele, mondván biztos laborhiba. Utána 2évig nem is került sor vérvételre, egészen idén májusig. Májusban a vasam már 47,4mmol/L-re emelkedett. Múlt héten voltam ismét egy vérvételen akkor pedig 48,8mmol/L volt. Az orvosom sajnos most sem vesz komolyan. Ferritint, transzferrint soha nem nézetett. Megkérdeztem tőle mitől lehet ez a folyamatosan emelkedő vas érték és csak annyit válaszolt, hogy sok mindentől. Semmilyen vastablettát és multivitaminokat nem szedek és nem is szedtem. A kérdésem az lenne: mennyire kellene ezt a magas vasat komolyan venni, ill mit tegyek? (22éves vagyok)

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Viktória

Válasz:

Az ország minden orvos egyetemén van hematológiai rendelés és genetikai háttér. Háziorvosi beutalóval kérjen időpontot. Ezt a levelet mutassa meg a háziorvosának, aki ennek a levélnek nyomán bizonyosan megírja a beutalót. Drnő


Tisztelt Doktornő!

34 éves nő vagyok. A laborvizsgálatam többségében (nem mindegyikben) magas szokott lenni a szérum vas szintem, amivel a háziorvosom természetesen nem igen foglalkozott. A legutóbbi két laborom eredményei:

2013.11.15: Vörösvérsejtszám:5.2
Hemoglobin: 157
Vas:39.1
transzferrin szatoráció:64.84

2013.12.10. Vörösvérsejtszám: 5.0
hemoglobin:154
vas: 19.4
transzferrin szaturáció: 28.60

A második vérvétel előtt volt egy elhúzódó menstruációs vérzésem.Erős migrénes fejfájásaim és izületi fájdalmaim is vannak aminek okát nemigen találják. Lehet ez hemokromatózis, vagy az első laboreredmények mérési hibából erednek? Vagy a második labor normalizálódott értékei a menstruációs vérzés következményei? Sajnos a korábbi laboreredményeim nincsenek meg így csak ezeket tudtam önnek bemásolni!

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Két teljesen különböző lelete van. A havi ciklus végén-a következő vérzés előtt lenne jó a vérvétel vérkép, vas,transferrin saturatio valamint ferritin és CRP egyidejű meghatározásával.


Kedves Doktornő!

Férjem (35 éves) legutóbbi laborvizsgálatának eredményei:

MCHC: 361 g/l
Vas: 27,53 umol//L
Transzferrin: 2,88 g/L
Gamma GT: 83,0 U/L
Tesztoszteron: 5,91 nmol/L
Utalhatnak ezek az eredmények hemokromatózisra?
Válaszát előre is köszönve:

Kati

Válasz:

Ez nem elegendő adat a vélemény formáláshoz. Kellene ferritin, transzferrin saturatio és CRP egyidejű meghatározása vassal, transferrin szinttel.


Normál ferritin

Tisztelt Doktornő! 23 éves vagyok, 3éve vették észre, hogy magas a vasam. (49,4)mmol/L) Azóta fél évenként ellenőriztek, de a vas értékem mindegyik alkalommal magasnak bizonyult. Legutóbb ferritin értéket is vizsgáltak, de az a normál tartományban volt. Ez kizárja azt, hogy hemokromatózisom van? Mert egy orvosi könyben azt olvastam, hogy primer hemokromatózisban, főleg fiatal korban előfordulhat az is, hogy magas vaskoncentráció mellett, normál ferritin érték van sokáig, és később rohamosan emelkedni kezd.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Amennyiben nem fogyaszt rendszeresen olyan ételeket, amiket nem ajánlunk vasterhelődésben élőknek ( lásd honlap) és egyéb étrend kiegészítőket sok C vitaminnal, és a transferrin saturatioja nem magasabb 45%-nál normalis ferritin mellett nem valószínű az örökletes vastúlterhelődés.


Kérdés

Jó napot kívánok!
24 éves vagyok, két éve állapították meg, hogy genetikailag sok a vas a véremben. Az orvos annyit mondott, hogy évi rendszerességgel kell ellenőrzésre járnom, viszont semmit nem mondott arról, hogy a táplálkozásomon kellene valamit változtatnom. Erről, csak itt az Önök honlapjá értesültem.

A kérdésem a következő:
Kellemetlen erről beszélnem.. Az utóbbi időben feltűnt, hogy – nem rendszeresen – véres, vagy úgy néz ki, mintha véres lenne a folyásom. A barátomnak is feltűnt – orális együttlét során – hogy néha fémes ízt és kellemetlen szagot érez. Ez eléggé megnehezíti az együttlétünket. Voltam már ez ügyben női orvosnál, ki is vizsgát – törlet, ultrahang – de semmi változást nem észlelt.
A kérdés tehát a következő: összefüggésben lehet a két dolog?

Napokban voltam a hematológusomnál kivizsgáláson, még nincsenek eredmények.

Mindemellett, arról sem szólt, hogy nem ajánlott a dohányzás…dohányzok, bár nem vagyok láncdohányos. Alkalmanként alkoholt is fogyasztok.

Válaszát előre is köszönöm!! 🙂
u.i.:kezdek megijedni, hogy valami bajom van, ezért is néztem utána a betegségnek az interneten

Válasz:

Kedves aggódó paciens!
A folyás és pláne a véres folyás nem tartozik a hemokromatózishoz. Nyilván nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ez mielőbb történjen meg a váladék tenyésztésével és cytológiai vizsgálattal egyben. A partnernek is érdemes urológushoz mennie, nincs-e góca a prostatájában, ami neki panaszt nem okoz,de a partnerének igen és a kikezelés együtt kell történjen a vissza fertőződés elkerülésére. A vas szintre vonatkozó vizsgálatok ezek szerint megkezdődtek. A dohányzás és az alkohol is emeli a vas szintet, úgyhogy addig nem érdemes erről érdemben beszélni, amíg nem válik meg a paciens e káros élvezetektől minimálisan 1 hónapra.

Javulást: drnő


Tisztelt Cím!

Én nem vagyok haemokromatosisos beteg, de kérdezni szeretnem volna, hogy mi van azokkal, akiknek nincs kromoszóma eltérésük, nem kaptak transfúziót és mégis magas a szérum vastartalma és a ferritin szintje Ebben kérnék segítséget Várom a választ

Tisztelettel : Erzsébet

Válasz:

Van egy sor ilyen ritka állapot, de hosszú lenne sorolni. Ha eljön a betegtalálkozóra és felteszi ott a kérdést, a többieket is érdekelheti és én akkor nagyon szívesen válaszolok egy10 perces előadásban. Drnő


Aggódó beteg

Kedves Doktornő! Kb másfél éve nagyon sokat fáj a fejem. A kezembe sokszor érzemk olyan fájdalmat mintha a csontom fájna és az izületeim is vacakolnak. Kivizsgáláson vettem részt ahol kiderült, hogy a vas a szervezetemben 45,10 umol/l. Mit tegyek?

Tisztelettel egyaggódó beteg 🙂

Válasz:

Teljes vasprofil vizsgálat ( Ferritin, CRP, transferrin saturatio) és, vérkép,májfunkció vizsgálat indokolt 1 hónap teljes alkohol mentes étrend után. Amennyiben kóros, génvizsgálat és szakellátás javasolt. Lakhely szerint az egyetemeinken el tudják látni hematológiai vagy májambulanciákon az ilyen betegeket.

Amennyiben területileg hozzánk tartozik, kedd és csütörtök jelentkezzen a rendelésünkön; előzetes bejelentkezéssel. Javulást: Drnő

Javasoljuk, feltétlen olvassa el a Sok a vasam, mit tegyek? menüpontot, amely az egy hónapon át betartandó étrendi szabályokat tartalmazza!


Tisztelt Doktornő!

Bár nem vagyok hemakromatózisos (legalábbis tudtommal) szeretnék érdeklődni mire utal a vérben a magas vas szint? Évek óta minden méréskor-már amikor kérnek vasat- magas az érték, az évek múlásával egyre magasabb…a transzferrin és a ferritin érték mindig normális a crp 2x volt magasabb…puffadás,ízületi fájdalmak, máj tájéki fájdalmak és fáradékonyság, menses rövidülése miatt kértek vas érték vizsgálatot. 31 éves vagyok.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

A magas CRP inkább csökkenti a vas szintet. Magas vas szintet a honlapunkon olvashatja mi minden okozhat. Ha végignézte és egyik sem illik önre, javaslom, hogy a területileg illetékes máj- vagy hematológiai szakrendelésen, háziorvosi beutalóval jelentkezzen be.

Üdvözlöm, drnő

_____

Kedves Doktornő!

Köszönöm válaszát, sajnos egyik dolog sem illik rám, sőt, valamiért nem is kívánom az utóbbi hónapokban az alkoholt, nem mintha előte sokat ittam volna, két hetente egy pohár bort maximum.

Ha tudnának segíteni mely az illetékes szerv ez ügyben a 13. kerületben azt megköszönném. Kérdésem hogy milyen diagnózist írjanak a beutalóra? Mert sajnos a háziorvosom nem igazán foglalkozik semmivel, mindenre ráfogja hogy nem kell vele foglalkozni, és volt h kérésre sem adott valahová beutalót mert nem tartotta indokoltnak 🙁

Köszönettel!

Válasz:

Az illetékes szakrendelést is a háziorvosnak kell tudni.
Diagnózis: vastúlterhelődés Ha kap végül egy beutalót, eljöhet hozzánk is, de akkor a Kútvölgyi Kórház Hematológiai ambulanciájára kell szóljon a beutaló. Rendelés: K-Cs 07-12. érkezési sorrend van. Drnő


Mancs: kérdés

Kedves Doktornő!

29 éves nő vagyok.Menszesz előtt vettek vért tőlem éh gyomorra. A vas 6.6-26.közötti értékeknél nekem 26.4 volt.
A többi érték normális volt.
Ez már bajt jelent? Köszönöm

Válasz:

Ha arra gondol, hogy a többi vas érték rendben volt, mint transferrin és saturátió és ferritin szint, akkor valószínűleg semmi gond. Érdemes máskor is megnézni akár másik laborban. Van különbség ugyanis a laboratóriumi meghatározások között. Ha a fenti felsorolt egyéb laboratóriumi leletek nem ismertek, érdemes azokat is megméretni.


Tamás: kérdés

Kedves Doktornő!

35 éves férfi vagyok. 2012 óta évente labort nézetek. Idén háromszor is.

Vas, transferrin, vaskötő kapacitás, transferrin szaturáció értékeim rendszeresen csillagosak voltak. Az idei három és a tavalyi vérvételem eredménye idősorrendben (2013. áprl. 17, 2014. árpilis 18, június 19, július 04). Az április 18-i eredmény után a honlapon olvasott tanácsok betartása mellett erősen diétázok. Hetente egyszer max kétszer fogyasztok csirkehúst.

Vas                    36,8      30,5    23,4    25,9
TR                      2,18     2,12   2,06     2,04
Vaskötő kapac.  50       48       47        46
TR szaturáció    73,6     63,5    49,8    56,3

Utalhatnak ezek az eredmények hemokromatózisra?
Érdemes elmennem a rendelésre?
Válaszát előre is köszönöm!

Tamás

Válasz:

Igen, érdemes. Háziorvosi beutaló szükséges.1 hónapos alkoholmentes étrend után jöjjön, kedd és csütörtök van rendelés 07-12h érkezési sorrendben. Augusztusban válasszon időpontot. Üdvözlet, drnő


Haemocromatosis

Tisztelt Drnő !

28 éves lányomnál seFe: 33,5umol/l ferritin 33,30 ng/ml transferrin 3,14g/l, Trf sat: 42,46 %.

Norm CRP és májfunkciok.HTK: 0,37 Hb: 135g/l, MCHC enyhén emelkedett: 364. Egyebekben neg.labor

Fáradékonysága miatt TSH vizsg. kissé magasabb volt ezért L Thyroxin adását javasolta az endocrinologus. Jelenleg az most norm tartományban: 2,28.Qualitatív vérképben órias thrombocytákat láttak, egybekben norm.

A se vas szint hasonló volt egy évvel ezelött.Én felvetettem az endocrinologusnak, hogy a hypothyreosis lehet a magas se vas szint következménye mivel az L-thyroxin nem tud felszívódni, de azzal hárított hogy 28 éves lánynak nincs haemocromatozisa!.

Érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni? Nem szereti a vörös húst és nem dohányzik nem iszik alkoholt.A se vas mégis magasabb. Előfordulhat norm se ferritin szint mellett is latens haemocromatosis.?

Válasz:

Kedves Katalin! Mindenképpen érdemes lenne eljönnie egy rendelésre és genetikai tesztre, mert az első jel lehet hormonalis probléma, ami neki fennáll. Rendszeresen menstruáló nők esetén a ferritin lehet normal értéken. Nem szed multivitamint ?, C-vitamint, zöld teát rendszeresen- szóval ezeket mind ki kell zárni. Üdvözlöm, drnő


Tisztelt doktornő!

Az alábbi laborleleteket nézve, szükségesnek tarja-e a további vizsgálatokat?

2011: vas:23.20
2012: vas:37.90, transferrin:2.18
2013: vas:30.40, transferrin:2.14
2014: vas:34.50

Az utóbbi három esteben a papíron a ref. tartomány felső határa a vas esetében 32.20 volt. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves kérdező!
A megadott labor leletek nem informatívak. A transferrin saturatio a kérdés. Ha az 46% feletti, akkor van teendő főként, ha a ferritin is magas ( miközben a CRP normalis).
Üdv, drnő


Tisztelt Doktornő!

Mióta az eszemet tudom magas a szérum vas a véremben. Nagymamám és édesanyám is májcirózisban halt meg, ráadásul édesanyám korai (35 éves kor) leleteiben 50 feletti vas értéket fedeztem fel, úgyhogy aggódni kezdtem. 40,50 umol/L után újabb vérvételt harcoltam ki a háziorvostól, aminek az eredménye a következő:
Vas: 48,70 umol/L (vérvétel és menstruáció után)
Transzferritin: 251 umol/L
CRP: 0,550 mg/L
Ferritin 120,00 ng/mL
Transzferritin szaturációról itt nem tudták eldönteni, hogy mi is az…Pedig azt is szerettem volna megnézetni.
Hasi ultrahang tökéletes, 26 éves vagyok, a háziorvos azt mondta meg sem próbál a hematológiára küldeni, mert minden leletem normális, nem indokolt a további vizsgálódás…
Hová fordulhatnék ezek után?

Válasz:

Kedves Érdeklődő!
Már megfelelő helyen kérelmeztem, hogy a transferrin saturatio ( magyarul telítettség ) minden laborban rendelkezésre álljon. A válaszban az állt, hogy ez nem lehet probléma. Mégis láthatóan az. Segítségképpen a következőt tudom mondani: a saturatio kiszámítható: 1/ se vas értéket elosztja a teljes vaskötő kapacitás értékevel; 2/a serum vas értéket elosztja a transferrin 100szorosával és az így kapott számot megszorozza 398-al. A másik lehetőség, hogy valahonnan ( pl. üzemorvos) szerez egy beutalót a területileg illetékes hepatológiai vagy hematológiai rendelésre. Nekem nem lehet tisztem, hogy kollégák hozzáállását vagy szakmai felkészültségét felülbíráljam. Erre megvannak a megfelelő intézmények. Üdv, drnő


Hanadeka: Hemokromatózis?

Kedves Doktor Nő! Kétgyermekes, 27 éves anyuka vagyok.A napokban voltam vérvételen ami teljesen redben volt pár dolgot leszámítva.A vérvételem a menzesz 5. Napján történt ( a menzeszem rendszeres altalaban 6-7napig tart es sok).

A hgl-om 160 lett a vas 45 emiatt aggódok.Semmilyen vitamint nem szedek.3 hét múlva kell mennem ismételni a vizsgálatot addig vas szegény diétát ajánlottak.Nem igazan tudom hogy kellene ezt mivel még vastartalmú gyümölcsöket se (meg semmilyet) nem fogyasztok mert kisfiam fruktoz malabszorpcios igy nm is veszem meg.Előfordulhat hogy Hemokromatozisom van?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A serum vas szintet sok minden befolyásolja. A transzferrin saturatio lenne a betegség jelzője és a ferritin a CRP -vel való összevetés után. Amennyiben ezek is kóros értéken vannak, jelentkezzen a területi gastroenterologián vagy hematológián a háziorvos beutalójával. Drnő


Érdeklődő: 52laszlo

Kedves Doktornő! Két hete a 62 éves férjem váratlanul rosszul lett a munkahelyén. Szédült, vérnyomása olyan magas lett, hogy egy ideig még a műszer sem mérte. Autót képtelen lett vezetni, végül fél nap után hazajutott, akkor 186/97 illetve 166/100 értékeket mértünk, 102, 103 pulzussal. Házi orvos jelenleg próbálja beállítani a normális vérnyomás értékeket, Concor 5 mg(2xfél), Coverex 5 mg(2xfél). Aspirin protect 100 mg(1×1) Xeter 20 mg(1×1) napi adaggal továbbra is rosszul van, a reggeli órákban 157/86, 146/92 – 115/70 közötti változó tartománnyal, 55-70 közötti pulzusszámmal. Autót egyáltalán nem mer vezetni, séta közben is szédeleg. Nyaki ultrahang és kardiológiai EKG, UH történt, különösebb eltérés nélkül, valamint laborvizsgálat. Házi orvosa annyit jegyzett meg: kicsit sűrűbb a vére. A kardiológus nem nézte meg a laboreredményt, a keringésre gyógyszerbeállítást illetve életmódváltást javasolt.

Ami aggaszt: a laborvizsgálat szerint TVK 23,00 umol/L (hemoglobin 175,00 g/L, hematokrit 0,49 L/L, szérum fe 16,3 umol/L, transzferrin 2,8 g/L, , vörösvértest 5,36 T/L, monocita 10 %, monocita abszolut 0,71MCH 32,60pg, Kreatinin 101 umol/L, TSH 4,5900 mIU/l, Koleszterin 6,35 mmol/L, LDL koleszterin 4,64 mmol/L) értékekkel. Az egy évvel ezelőtti laborleleten hemoglobin 180 g/L, hematokrit 0,53 L/L volt. – Egyébként erős dohányos, munkája miatt stresszes életmóddal – bár jelenleg már “csak” fele annyit szív… Korábban C vitamint és az utóbbi két hónapban Q10-et is szedett, ezeket az elmúlt két hétben nem vette be.

Azt szeretném kérdezni, hogy a vérnyomás-keringés kezelésére történő gyógyszerbeállításon kívül van-e teendő a fenti értékek (és tünetek) mellett? Kedves Doktornő, hálásan köszönöm a türelmét és a tanácsát: egy aggódó feleség.

Válasz:

Kedves Asszonyom!
A dohányzás és a stressz együtt vezethet ilyen panaszokhoz és a dohányzás miatt emelkedhet a vörösvérsejt szám is. Az elmúlt időszakban a hőség miatt sokaknak sűrűbb lett a vére és keringési zavarok léptek emiatt fel. Ami a vas ügyeket illeti, jól gondolja, hogy a Q10 és a C-vitamin is emeli a vas szintet. A TVK szintje alacsony, ebből adódóan ha mérték volna, a tf saturatio magas lehet. Nincs ferritin érték sem a leletei között. Érdemes lenne ezeket is megméretni, de első sorban a vérnyomás beállítás, bőséges folyadékfogyasztás, és a dohányzásról leszokás javasolható. Amennyiben a ferritin a normal CRP mellett magas és a tr.sat is, akkor, és csak akkor a génvizsgálat szóba jön. Üdvözlettel, drnő


Kedves Doktornő!

45 éves vagyok, az elmúlt 6 évben rendszeresen voltam vérvételen, a vasérték minden alkalommal 32-35 között mozgott. Az egy hónappal ezelőtti vérvételnél 34,2 a vaskötő kapacitás 61,3 Minden más értékem tökéletes, a koleszterinszintem magasabb a határértéknél. Nem dohányzom, semmilyen vitamint nem eszek /C és Q10 se/, alkoholt egyáltalán nem fogyasztok. Húst azonban eddig viszonylag sokat- most diétát tartok. A háziorvosom szerint egyáltalán nem kell foglalkozni ezzel a vasértékkel, szerinte inkább magas legyen mint alacsony, kell a tartalék. Engem viszont kicsit aggaszt a többlet.

Azt szeretném kérdezni, hogy nyugodjak ebbe bele, vagy próbáljak a háziorvossal beszélni és újabb vérvételre beutalót kérni. Van-e értelme ilyen értéknél konfrontálódni az orvosommal vagy ez még tűréshatáron belül van?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát, Stella.

Válasz:

Kedves Stella! Érdemes másik laborban vas szintet és főként transferrin telítettséget, valamint ferritint nézetni CRP-vel együtt. Ha kóros, akkor a genetikai tesztre beutalóval érkezzen hozzánk vagy valamelyik orvosegyetemi hematológiára-gastroenterologiára vastúlterhelődés kivizsgálásra. Üdv, Drnő


TKB: Plazmaadás

Tisztelt Doktornő!

Csináltattam laborvizsgálatot és magas vasértéket találtak.

Az eredményeim:
Vas: 51 umol/l
CRP: 10,2 mg/L
A Transf. szaturáció és a Ferritin nem lett vizsgálva.

Az összes többi paraméter amit vizsgáltak értékhatáron belül volt (cukor, GGT, Húgysav, fehér és vörös vérsejtszám, stb.)

Semmi olyan külső ok nincs, ami indokolna ilyen értéket: minimális húst eszek, abból is elsősorban csirkét, halat és pulykát, ritkán szedek plusz vitamint (csak télen, az elmúlt hónapokban egyáltalán nem), alkoholt pedig még szilveszterkor sem fogyasztok, nem dohányzok.

Viszont rendszeresen (2 hetente 3 alkalommal) vérplazmát adok. (Tudom, minden orvos azzal kezdi, hogy lehetek ilyen felelőtlen, de rendszeres orvosi ellenőrzés mellett teszem, a vérképemet pedig a plazmacentrumtól függetlenül is kb. évente ellenőriztetem)

Az lenne a kérdésem, hogy a laboreredményeimet mennyiben befolyásolhatta a plazmaadás (3 éve adok évi 50 alkalommal).

Azt olvastam, hogy a hemokromatózis egyik „gyógymódja” a véradás, de nyilván a plazmaadás némileg más (nem tudom, mennyi vas ürül ilyenkor).

Előfordult már, hogy a vas értéke kicsit magasabb volt a referenciaértéknél, de mindig megnyugtattak: „örüljek neki”.

A körzeti orvosom csak annyit mondott, hogy a problémát egyértelmű, hogy a plazmaadás okozza, és semmi tennivalóm nincs, csak hagyjam abba. Arra már én kérdeztem rá, hogy egy hónap múlva nem kéne-e kontroll?

A foglalkozás-eü. orvos látva az eredményeimet, elküldött hasi ultrahangra, és 1 hónap múlva kérte az új vérvizsgálatot is, kiegészítve a másik két érték vizsgálatával.

Kérdéseim:

Elképzelhető-e, hogy ezek az eredmények a plazmaadásnak köszönhetőek, és ezen kívül semmi bajom?

Ha igen, akkor vajon mennyi kárt okoztam magamnak?

Ha pedig, valóban bebizonyosodik, hogy hemokromatózisom van, folytathatom-e a plazmaadást (Ausztriában)?

Válasz:

Kedves plazmaadó!

1/ a plasmájával több vasat szolgáltat. A plasma vevő osztrák intézményt tájékoztatni kellene a dologról. Esetleg vizsgálják is önt meg, ha módjukban áll. Ha olyan emberek kapják a plasmáját, akiknek nincs géneltérése, nem okoz nekik kárt.

2/ saját magának azzal okozott kárt, hogy nem az a része távozott a vérének, ami a cél hemokromatózisban, hanem ezzel még nagyobb vaskoncentrációt ért el minden plasma adáskor. Itt lenne az ideje, hogy tisztázódjon. drnő


Tia: ferritin

Tisztelt Drnő!

A véleményét szeretném kérni. A tavalyi év folyamán a ferritin szintem 296 volt, illetve szédültem, valamint fáradékony voltam. Ez évben bizonyos étel elfogyasztását követően rosszul lettem. Nagyon felpuffadtam, illetve émelyegtem. Ezért kezdődtek orvosi vizsgálatok. A CT-én a májam mérsekelten megnagyobodott, számos apró nyirokcsomó volt látható a felvételen, a hasnyálmirigy mirigyes szerkezete elmosódott. Többször vettek vért, a ferritin szintem: 296, később 224, majd 181 a legutóbbi 199. A vas: 19,7, Transzferrin: 2,66 g/l, Trf szaturáció: 29,48 volt. Ezen kívül izületei fájdalmaim, húgyúti fertőzéseim, veseköves, menstruációs (44 napra jön meg), hormonális (emelkedett prolaktin szint) problémáim is vannak. Valamint autoimmun pajzsmirigy betegségem van. Jelenleg is émelygek bizonyos ételek elfogyasztását követően, pedig diétát tartok. Mit javasol a számomra? Mi a véleménye az előzőekről? Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel: Tia

Válasz:

Kedves Tia! Mielőbb forduljon háziorvosához ezekkel a problémákkal. A CT-t, aki indikálta az kell tudja, hogy megy a kivizsgálás tovább vagy az endocrinologusa. Nem látok közvetlen kapcsolatot a panaszok és a vasanyagcsere között, de most nem is ez az elméleti kérdés a lényeges, hanem, hogy tisztázódjon a rosszullétei oka. A sok probléma, amit felvet nem válaszolható meg a személyes találkozás (vizsgálat) és leletmegbeszélés nélkül. Javulást kívánok. Drnő


Andrew: haematológia?

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az, hogy érdemes-e felkeresnem egy területileg illetékes haematológia szakrendelést az alábbi vérképek és tünetek alapján:

32 éves férfi vagyok.

2012 óta hasi panszok: puffadás, korai teltség érzés, diagnosztizált kontaminált vékonybél-szindróma, reflux. A bal vesén egy 9mm-es coticalis cysta van, egyébként negatív UH.

2008 vérkép: Szérum vas: 23.1 umol/l Transzferrin: 2.7 g/l CRP: nem ismert
2010 vérkép: Szérum vas: 56.6 umol/l Transzferrin: nem ismert CRP: nem ismert
2011 vérkép: Szérum vas: 28.8 umol/l Transzferrin: 2.7 g/l CRP: nem ismert
2014 vérkép:

Szérum vas: 42.1 umol/l Transzferrin: 2.4 g/l CRP: nem ismert.

Köszönettel: András

Válasz:

Igen. Érdemes felkeresnie a területileg illetékes hematológiai szakrendelést.


kriszti87: Hemokromatózis gyanú

Kedves Doktornő! 2013 májusában a vérképemben észrevette a háziorvosom, hogy magasabb a referenciaértéknél az se vas értéke, 31 (mikro)mol/l, de akkor nem tartotta veszélyesnek. Idén kértem ismét beutalót a laborba a háziorvosomtól, hogy kérjen a magas vas kivizsgálásához szükséges faktorokra is vizsgálatot. Elkészült a vérkép, ismét magas az se vas értéke, ezúttal 37,7 (mikro)mol. A transzferrin szaturációs index számított értéke is magasabb mint a ref.értékek, 59,1%.

Gyakran fulladok, néha furcsán ver a szívem. Gyakran fáj a csípőm, térdizületem és a vállizületem is. Naponta 2 órát utazom és ülőmunkát végzek. Nem sokat mozgok, emiatt eddig nem gyanakodtam ezen tünetek miatt betegségre.

Legyen kedves véleményt mondani arról, hogy valóban hemokromatózis lehet-e a problémám?

Köszönöm.

Válasz:

Bizony lehetséges, hogy hemokromatózisa van, de enyhe formában, mert a ferritin jó szinten van; vagy ha Ön rendszeresen menstruáló nő, akkor lehet akár compound heterozygota is. Mielőtt génvizsgálatra kerül sor, gondolja át, nem szed -e rendszeresen C-vitamint, mindazt, amit a honlapunkon olvashat a vasszint emelő táplálékok között.
Ha nem, akkor kérjen génvizsgálatot a területi hepatologián vagy hematológián és kardiológiai kivizsgálást a háziorvosától. Drnő


Dóra: kivizsgálás?

Tisztelt Doktornő! Erős szédülés, fáradékonyság, meddőség, többszörös vetélés miatt állok kivizsgálás alatt, mely során pajzsmirigy alulműködést, inzulin rezisztenciát állapítottak meg. 1 hónappal ezelőtti vérvétel során a következő eredményeim lettek, Szérum FE 31,1 umol/L , Transzferrin 2,4 g/L , teljes vaskötő kapacitás 60,48 umol/L , CRP 3,06 mmol/L , totál bilirubin 26,6 umol/L , konjugált bilirubin 6,8 umol/L . Enyhe terhelésnél is gyakran fulladok, néha furcsán ver a szívem. Gyakran fájnak a térdizületem és a kézizületeim is. Nem dohányzom, semmilyen vitamint nem eszek /C és Q10 se/, alkoholt egyáltalán nem fogyasztok, nem eszem vörös húsokat, belsőséget havi 1-2 alkalommal. Az orvosom szerint egyáltalán nem kell foglalkozni ezzel a vasértékkel. Engem viszont kicsit aggaszt a többlet.

Azt szeretném kérdezni, hogy nyugodjak ebbe bele, vagy próbáljak a háziorvossal beszélni és újabb vérvételre beutalót kérni. Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Üdvözlettel,Dóra

Válasz:

Leletei ellenmondásosak: a magas vashoz nem tartozna magas vaskötő kapacitás, az inkább a vashiányra jellemző. Ha ismételten is ez a helyzet, vagy még előbb kérjen ferritin szint meghatározást CRP-kontrollal. Üdv, drnő


Judit: Doktornő

Tisztelt Doktornő! Fiam vasértékei az elmúlt években aggasztó mértéket értek el amiért Haematológiai rendelésen vett részt.

2013-ban 40,0 volt majd 2014 januárjában az ismételt vérvétel 39,2qmol/L volt,2014 márciusában 15,2qmol/L lett. 2014 decemberében ismét 40,4qmol/L ekkor a transzferrin sat:25% a ferritin:154. 2015 januárjában a vas 34,2qmol/L a transzferrin sat:57% és a ferritin:140.

Most lesz a genetikai vizsgálat és azt szeretném tudni,hogy melyik formátumban jelenik meg fiamnál a hemokromatozis mivel nem sok minden felvilágosítást kaptunk csak annyit,hogy gyakori vérvétellel kordában tartható. Megköszönöm előre is a tájékoztatást.

Tisztelettel: Judit

Válasz:

Kedves Judit! A Doktornő azt gondolja, meg kellene várni a labor eredményét, addig nincs értelme találgatni. A vas értéket pedig nagyon sok minden befolyásolja.

Javasoljuk, hogy olvassa el oldalunkon a Hemokromatózis címszó alatti menüpontokat, valamint a Sok a vasam, mit tegyek? cikket, amik rámutatnak, mi mindennel lehet (többek között) befolyásolni a vasszintet. A Diéta, étrend menükből pedig további vasszint-befolyásoló étel-ital-étrendkiegészítő listát talál.


M.Judit: vaskötőkapacitás

Tisztelt Doktornő!

Tavaly decemberben erősen elkezdtem szédülni, akkor a háziorvosom elküldött laborba, akkor a vasam 24 volt, most január végén elmentem újra laborba, és a következőim az értékek:
a szérum vas : 27 umol/L
vakötő kapacitás: 82.7 umol/L
Ferritin 17 ug
CRP: 2,3mg/L

Nem tudom, hogy ezek az eredmények jelentenek-e betegséget, ha esetleg elmennék véradásra az segitene csökkenteni a vasamat.

Köszönöm szépen a válaszát, Üdvözlettel: M.Judit

Válasz:

A ferritin értéke alapján ön nem HH beteg. A vas értéket a diéta (C-vitamin, zöld tea, stb) is befolyásolja, önmagában nem jelent betegséget. Szédüléses panaszaival ezen a fórumon nem foglalkozhatunk. Forduljon háziorvosához, aki minden bizonnyal megfelelő szakemberhez irányítja. drnő


hne: hemokromatózis

Kedves Doktornő, 20éves fiammal kapcsolatban írok önnek. A minap volt vérvételen alkalmasságihoz,és a következő eltérései vannak: Vas 37.2umol, transzferrin telitettség 61%, eozinofil 0.50 giga/l, eozinofil 6.10%, a transzferrin jó, 2.4giga/l, teljes vaskötő kapacitás 60.7umol/l, az is jónak tűnik,ferritin 164.8ug/l. Sajnos a crp nincs vizsgálva. Most a fiam ezek szerint beteg? Vagy mire utalnak ezek az eredmények? Nagyon aggódom, mert olvastam erről a hemokromatózisról, kérem nyugtasson meg válaszával, köszönöm!

Válasz:

Kedves Anyuka! Az eddigi diétát kellene áttekinteni, majd 1 hónapos C-vitamin, stb (l. honlap) mentes étrend után kontrollálni. Persze nem tudom kizárni, hogy esetleg heterozygota.

Amennyiben a vasfelszívódást erőltető diéta nélkül is magas a vas, a területileg illetékes gastroenterologiára irányítsa a háziorvos.


Kuglóf: kóros?

Kedves Doktornő!

52 éves nő vagyok, még menstruálok, de nagyon kevés vér ürül…
A szérum vasam évek óta magas, és egyre nő, legutóbb 36,2 umol/l volt.
Transferring: 1,93 g/l
TVK: 48 umol/l
Tfs%: 75,4 (!!!)
Ferritin: 59,38 ng/ml
CRP: 0,39 mg/l
MCHC: 371 g/l

Vörös húst már régóta nem eszem, zöld teát sem iszom, C vitamint sem szedtem rendszeresen, lehet, hogy hemokromatózisom van?

Mikor a legfrissebb leletem megláttam, gyorsan elmentem vért adni, mikor érdemes újra nézetnem a vérem?

Válasz:

Kedves Kuglóf! Nincs Hemokromatózisa. Az étrendjében van valami: pl. sok citrusféle, vagy multivitamin, ami a felszívódást fokozza, de a jó reguláció nem engedi a ferritinbe ( vasraktárfehérje) lerakódni. Javaslom a vegyes táplálkozást és ne vigyen semmit se túlzásba. 3 hónap elteltével nézessen vérképet. drnő

A Diéta, étrend menüben talál egy Étrend gyűjteményt, itt olvashat a vasfelszívódást befolyásoló ételekről. Olvassa el ezeket is.


Cili: Vas felszívódás

Tisztelt Doktornő! Az étrendkiegészítőkkel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a táplálékkal való együttfogyasztásra vonatkozik-e a felszívódást segítő vagy gátló hatás?

Pld.: a reggeli ránotta vagy virsli vastartalmának felszívódását csak a vele együtt elfogasztott kávé gátolja, ill. az este bevett C vitamin is segíti-e a reggeli felszívódását. Köszönöm: BC

Válasz:

Kedves Cili! Az Ön kérdésére Töreky Ilona dietetikus válaszol: Igen, az egyszerre elfogyasztott tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok egymásra és a felszívódási környezetre hatva befolyásolják a felszívódást. A vas felszívódását gátló/segítő anyagoknak normál, kiegyensúlyozott táplálkozás során bevitt mennyiségével nem tudjuk befolyásolni a hatásukat. Legfontosabb, hogy a túlzásoktól kell tartózkodnunk, melyek más problémát hozhatnak elő.

Étrend kiegészítőkre abban az esetben van szükségünk, amennyiben hiányállapot áll fenn; ezt nem lehet biztonsággal ránézésre megállapítani, alkalmazásukhoz szükséges a szakorvos hozzájárulása!


Dienes72: Vas növekedés

Tisztelt Cím! 43 éves férfi vagyok. Idén januárban hasnyálmirigy gyulladással kezeltek az Uzsoki Kórházban egy hétig. Tünetmentes voltem egy ideig, de februárban szintén megemlkedett a CRP szintem, így több mint egy hónaig bent kellett feküdnöm ugyanazzal a betegséggel.

Március eleje óta négyszer voltam vérvételen amin a CRP szintem rendbe jött. (0,7)
Azonban a Vasam 14,4-ről 44,2-re emelkedett.
Zsírosat, fűszereset nem eszek, visszafogottan étkezem.
Vizet sokat fogyasztok, néha egy pohár fehérbort is.
Érdeklődnék, hogy mi lehet az oka a vas megnövekedésének.

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm, DE

Válasz:

Ha valakinek 2x hasnyálmirigy gyulladása volt, az ne igyon egy korty alkoholt se. A vas is attól emelkedhet. Vizsgálat, leletek nélkül ennél több nem mondható.


Edit: hepatitis

Tisztelt Doktornő! 43 éves vagyok, 2015. márcusa óta kezelnek májgyulladással, amelyet a biopszia szerint vírus okozott, de nincs meg a vírus – minden vizsgálat negatív. Most szteroidos kezelést javasol az orvos, bár az autoimmun hepatitist nem támasztja alá semmi, azon kívül hogy nem javulnak a májfunkciós értékek. Sikerült kérnem, hogy egy vérvétel alkalmával a vasszinet is vizsgálják, mert előfordult nemrég magasabb érték. A kérdésem az, hogy okozhatja-e a májgyulladás az eltéréseket? (Mióma miatt a méhemet 2 éve eltávolították.)

Trf: 2,61 g/l; Ferrit: 877ug/l; Vas: 32; Trfs: 48,8

(Ggt: 171U/l; Got: 1208IU/l; Gpt: 1661IU/l; Alk. ph. 334 Tbil. 86,5umol/l)

Köszönettel: F. E.

Válasz:

Amennyiben kapna hozzám beutalót, szívesen átnézem a leleteit, vagy a területi máj, hematológián történjen hemokromatózis génvizsgálat. Gyulladás csak a ferritint emeli, a Tfr sat-ot nem, sőt azt inkább csökkenti, úgyhogy lehet, hogy HH betegség áll fenn.