|

FotoFeXPO 2021 Magyarország

Lezárult a FotoFeXPO 2021 Magyarországi pályázata.
A legtöbb szavazatot Berky Ágnes: Balatonederics I. képe kapta, másodikként végzett jeligés pályázónk Mutáns Meténg c. montázsa, a harmadik legtöbb szavazatot holtversenyben Mörtl Mária Aratókoszorú és Berky Ágnes Balatonederics II. képe kapta.
Nagy-nagy köszönet minden pályázónknak, és reméljük, jövőre is megtisztelnek bennünket a képeikkel.
És persze köszönet illeti a szavazókat is, akik vették a fáradságot és szavaztak a versengő képekre.
Az albumban szavatszám szerint rendezve találja a képeket.

 

 

 

 

|

Jeligés pályázat: Mutáns meténg

Vinca major 700


A montázson a nagy meténg virágai láthatók. A meténg virágai 5 szirmúak, de az alsó sor közepén van egy 4 szirmú mutáns.
A hemokromatózis is egy öröklött mutáció. A legnagyobb különbség, hogy a hemokromatózisnak nincsenek látható jelei, csak laborvizsgálattal lehet kimutatni. A legfontosabb hasonlóság pedig az, hogy ez a virág ugyanolyan gyönyörű, mint az 5 szirmúak, és ugyanaddig él, mint azok.

Az üzenet pedig az, hogy az időben felismert és kezelt hemokromatózis nem veszélyes: egy HH mutáció hordozója egészséges életet élhet. Az öröklött tulajdonságokkal kell együttélnünk. Mivel a hemokromatózist tudjuk kezelni, a legfontosabb dolog, hogy időben diagnosztizálják és kezeljék.

A képek Magyarországon készültek 2021. áprilisában.

|

Nagy Gábor Szabolcs: Elmosódott emlékek III.

3 berekalja 700

Elmosódott emlékek III. – Elhagyatott ház Berekalján
(Berekalja, Baranya megye)
2021-04-04 14:32
Az első három  kép (Elmosódott emlékek I-II-III) összetartozik, ezek szülőföldem történelmi örökségének elmosódott apró darabjai. A bonyhádi neológ zsinagóga épülete a 18. század végéről, a széplaki templom romja a 12. századból, ami utolsó tanúja egy hajdani középkori településnek, végül egy elhagyatott ház Berekalján, az elnéptelenedett sváb faluban. A helyek közül kettő arra is figyelmeztet minket, hogy a diszkrimináció és a megbélyegzés veszélyesebb mint bármiféle járvány. Az egykor virágzó zsidó közösség tagjait 1944 júniusában Auschwitzba deportálták. De nemcsak a zsidó lakosság volt áldozata a nagyhatalmak politikai játszmáinak. A harmadik kép 1946 nyarának egy éjszakjára emlékeztet, amikor néhány óra leforgása alatt 13 németajkú családot teleptettek ki Berekaljáról. Ma csak két ház őrzi az egykori kis sváb falu emlékét.
A negyedik kép egy másik szemszögből mutatja be a 12. századi romtemplomot, melyet Vörösmarty Mihály “a széplaki bús rom”-ként említ Széplak című versében.