A SOTE Családorvosi Tanszéke által szervezett konferenciára készült a következő, nagyon rövid kiadvány, mely a háziorvosi praxisban előforduló hemokromatózisos betegek kiszűréséhez ad segítséget. Az első oldalon szereplő algoritmussal eldönthető, hogy a páciens hemokromatózis gyanújával szakrendelésre küldendő-e. Mivel a statisztika szerint kb. minden praxisban kb. 5-6 érintett kellene, hogy legyen, lényegében minden háziorvosnak 5 beteget meg kellene találnia és idejében kezeléshez juttatni, hogy ne alakuljanak ki a szövődmények, és a betegei egészséges életet élhessenek.
 

 

 

A Hepatology International kiadásában megjelent a Heamochromatosis International kezdeményezése, az 1-es típusú hemokromatózis kezelésére vonatkozó nemzetközi ajánlás: Therapeutic recommendations in HFE hemochromatosis for p.Cys282Tyr (C282Y/C282Y) homozygous genotype.

Elkészült az ajánlás magyar fordítása, Dr. Várkonyi Judit szakmai ellenőrzésével, honlapunkon olvasható:

Terápiás javaslat HFE p.Cys282Tyr (C282Y/C282Y) homozygóta genotípusú hemokromatózis kezelésére.

Ez az ajánlás szakemberek számára készült, de nem szakmai olvasók számára is érthető nyelven van megfogalmazva; ha Ön nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, de elolvasta honlapunkat, biztosan megérti.
A cél az, hogy a szakemberek támpontot kapjanak a kezelési folyamathoz, és a páciens is tudja, mi miért történik a kezelése során. Ha valami mégsem teljesen tiszta, kérdezzen: emailben vagy Facebookon vagy személyesen, egyesületi találkozóinkon!

 

A véradásról…

Mörtl Mária

Az előadás a HBE taggyűlésen hangzott el 2014. november 28-án.

 

Az Egyesületünk régóta küzd azért, hogy a hemokromatózisos betegek kezelése során lebocsájtott vért bevonják a véradásba. Ez számos országban megengedett, sőt ajánlott is, természetesen csak azokban az esetekben ahol más tényezők nem teszik ellenjavalttá a véradást. Én a legutóbbi vita hatására határoztam el magamat, hogy utánanézek, hogyan történik ez máshol. Fontos az is, hogy szakmai érvekkel tudjuk az álláspontunkat alátámasztani.