Ételek vastartalma (táblázatok)
Az alábbiakban olyan táblázatokat láthat, melyekben különböző táplálékok vastartalma látható, diagram formában.
A vastartalom méregetése nem lehet életforma:
- a táblázatokból lényegében egy pillantással fel lehet mérni, miben van nagyon sok vas, és ha az ráadásul állati eredetű (ún. „HEM” vas), akkor abból kb. 20% várhatóan fel fog szívódni.
- De annyi tényező befolyásolhatja ezt az értéket, hogy nincs értelme folyton számolgatni, inkább a fő irányelveket kell követni:
- sok zöldség, gabona;
- kevés, nem vörös hús;
- kerüljük az alkoholt, a C-vitamint és mindenféle vaspótlást, és azt képes is betartani az ember.
- A paraj viszonylag magas, nem-hem vas tartalmának felszívódását pl. gátolja a szintén a parajban található oxálsav.
- Ha iszunk hozzá egy pohár tejet, a benne található kalcium szintén gátolja a vas felszívódását.
- De a C-vitamin javítja.
- Talán érthető ennyiből, hogy nem szabad csak a vastartalom-értékekből kiindulni, fontosabb a fő irányvonal szem előtt tartása.
- Étkezni kell, energia kell a szervezetnek. Legegyszerűbb, ha követjük a dietetikusok ajánlását: a kiegyensúlyozott táplálkozás a legjobb megoldás!
Fontos megjegyezni, hogy a húsfélékben levő vas kb. 20%-a, míg a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának mindössze 1-5%-a szívódik fel!
Zöldségfélék
Olajos magvak, kakaó
Gyümölcsök
Tejtermékek, tojás
Gabonafélék
Húsok, húskészítmények
Birkapörkölt: ami igazán tele van vassal. Hemokromatózisos csak nagyon ritkán fogyassza!