Fermentálás alaprecept
Fermentálás alaprecept
Manapság reneszánszát éli a fermentált zöldség. Picit mindenki másképp csinálja, legyen itt egy alaprecept
Hozzávalók
zöldségek tisztítva, darabolva
felöntőlé: 1 liter víz felforralva, lehűtve,
+ kb. 20 g nem jódozott sóesetleg fűszerek
Elkészítés
- Elkészítjük a felöntőlevet
- A zöldségeket lazán befőttes üveg(ek)be töltjük, fűszerezzük
- Ráöntjük a kihűlt felöntőlevet, úgy, hogy a zöldségeket teljesen ellepje, de az üveg teteje és a lé közötti rés ne legyen több, mint 1,5 cm, és ne is érje el a lé a tetőt
- Jól rázárjuk a tetőt és 20 fok körüli hőmérsékleten tároljuk. Eleinte szivároghat lé az üvegből – ez normális.
- Ha már nem szivárog, sziszeg az üveg, kész a zöldségünk. Hűvös, sötét helyen hónapokig elállhat.
De inkább együk meg …
Megjegyzés, tipp
- Felbontás után hűtve tároljuk