Vegetáriánus, lúgos étrend, alkohol absztinencia

 

Tisztában voltam azzal a ténnyel, hogy a betöltött 60. életév után rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. Korábban a körzeti orvosom csak a jogosítvány meghosszabbításakor találkozott velem. 2006-ban figyelt fel arra, hogy a vérkép adatok szerint több a vasam, mint a normál érték felső határa. Egyeztettünk életmódról és táplálkozásról is.

Miután nem javult a vérképem – de panaszaim sem voltak – 2011. év végén beutalt hematológiai vizsgálatra. Így kerültem kapcsolatba Dr. Várkonyi Judit professzorral. Az első vérvizsgálatokkal megállapították: C282Y homozigóta mutációt hordozok, ami az egyes típusú, klasszikus hemokromatózist jelenti. Vas értékem 38.90, a ferritin 1354,0 volt.

Vegetáriánus étrend, alkohol absztinencia, lúgos jellegű étkezés.

Havi egyszeri 400 ml vércsapolás.

A vas érték egy év alatt normalizálódott, jelenleg 23,4 a mért érték. A ferritin is folyamatosan csökkent 477,0 értékre.

 

2010. augusztus 1-től ismét főállásban dolgozom napi 10 –  12 órát úgy, hogy a hétvégéket rendszerint sportesemény ellenőrzéssel töltöm.

Az orvosi utasításokat teljesen betartom, és legalább 90 %-ban lúgos ételeket fogyasztok. Megnövekedett mennyiségben fogyasztok párolt zöldségeket, illetve nyersen a hidegtálhoz valókat. Eddig is szerettem és megnyugodva vettem tudomásul, hogy a sok vasat tartalmazó cseresznyét, spenótot és brokkolit is rendszeresen fogyaszthatom. Hetente egy – kettő alkalommal eszem csak csirkét, illetve pulyka mellet, vagy halféleséget. Nagyobb mennyiségben előtérbe kerültek a teljes kiőrlésű gabonákból készült tésztafélék.

A közérzetem nagyon jó. Megítélésem szerint jót tett az étrendi változtatás, a munkámat jó erőben tudom ellátni.

Professzor asszony szerint a rendszeres vérvétel és a jó gének is segítettek a jelentős mértékű javulásban. Tavasztól már csak két havonta szükséges a vérlecsapolás.

 Köszönöm minden kedves egészségügyi dolgozónak a segítséget.