Fermentálás alaprecept

Fermentálás alaprecept

Manapság reneszánszát éli a fermentált zöldség. Picit mindenki másképp csinálja, legyen itt egy alaprecept

Hozzávalók

  • zöldségek tisztítva, darabolva

  • felöntőlé: 1 liter víz felforralva, lehűtve,
    + kb. 20 g nem jódozott só

  • esetleg fűszerek

Elkészítés

  • Elkészítjük a felöntőlevet
  • A zöldségeket lazán befőttes üveg(ek)be töltjük, fűszerezzük
  • Ráöntjük a kihűlt felöntőlevet, úgy, hogy a zöldségeket teljesen ellepje, de az üveg teteje és a lé közötti rés ne legyen több, mint 1,5 cm, és ne is érje el a lé a tetőt
  • Jól rázárjuk a tetőt és 20 fok körüli hőmérsékleten tároljuk. Eleinte szivároghat lé az üvegből – ez normális.
  • Ha már nem szivárog, sziszeg az üveg, kész a zöldségünk. Hűvös, sötét helyen hónapokig elállhat.
    De inkább együk meg …

Megjegyzés, tipp

  • Felbontás után hűtve tároljuk