Fűszeres sütőtök krémleves

Fűszeres sütőtök krémleves

Hozzávalók

  • 2 ek olaj

  • 1 db vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 tk curry

  • 0,5 tk őrölt szerecsendió

  • 0,5 tk őrölt gyömbér

  • só, frissen őrölt bors

  • 500 g sütőtök

  • 500 ml víz/zöldség alaplé

  • 1 dl főzőtejszín

Elkészítés

  • Vágjuk ketté a vöröshagymát, aztán karikára.
  • A sütőtököt hámozzuk meg és daraboljuk fel.
  • Az összevágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a szerecsendiót, és ezekkel is pirítsuk egy keveset.
  • Engedjük fel a vízzel/alaplével, adjuk hozzá a feldarabolt tököt, sót, borsot. A víz épp lepje el a felkockázott sütőtököt.
  • Fedő alatt forraljuk, míg megpuhul, tegyük bele a fokhagymát, a tejszínt, forraljuk össze, és merülő mixerrel pürésítsük. Elég sűrű levest kapunk, de azért ne püré állagú legyen!

Megjegyzés, tipp

  • Lehet egy kiskanál tökmagolajjal tálalni, vagy betétként pirított tökmagot tenni bele. Természetesen a klasszikus pirított kenyérszelet, zsemlekocka is megfelel, de így változatosabb.