Betegoktatók versenye

m.mortl írása

Tudósítás a versenyről

2012 november 17-én (szombaton) került sor a Betegoktatók és Egészségnevelők III. Országos Versenyének elődöntőjére az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, amire Várkonyi Judit és Töreki Ilona is beneveztek.

beok2

Négy szekcióban zajlott a versengés az elődöntőben és minden szekcióból 4-4 produkció jutott tovább a döntőbe. A versenyzők egészséggel kapcsolatos mondanivalójukat 10 percben adhatták elő, amit a zsűri nagyon szigorúan be is tartatott. Az értékelési szempontok között szerepelt a szakmai tartalom, a diák minősége, az előadásmód és az összbenyomás.

A zsűri szóban senkit nem értékelt, csak egymás után tartották meg orvosok, dietetikusok, egészségügyi szakemberek nagyon érdekes, változatos témájú előadásaikat. A kisszámú hallgatóság hasznos információkhoz jutott a még akkor is, ha éppen nem érintett a szóban forgó témában. Megtudhattuk például, hogy baba-barát sportkocsikázással könnyedén teljesíthető a WHO által minimálisan ajánlott heti 150 percnyi séta, ami kb. 12 km megtételét jelenti.  Részesei lehettünk egy szülészeti fogadóórának, ahol a kismamaság és a szexualitás volt a téma, egy másik fogadóórán viszont a környezet és a szülők felelősségéről volt szó a gyermekkori kövérség kialakulásában. Néhány perc múlva már egy mandulaműtétre várakozhattunk, majd a helyes szoptatási gyakorlattal ismerkedhettünk. Hasznos tanácsokat kaphattunk arról, hogy hogyan adjuk be a véralvadásgátló injekciót, vagy hogy milyen vizet igyunk és megtudhattuk miért jó az inzulinpumpa. Kevésbé örömteli dolgok is terítékre kerültek, mint például a hiperinzulinemia, az alkoholizmus, ill. a vastag és vékonybéldaganatok felismerése.

Sok jó előadás és lelkes előadó volt, így kedvenc előadópárosunknak erős mezőnyben kellett küzdenie a továbbjutásért. Várkonyi Judit és Töreki Ilona a vastúlterhelődés felismerésére és a későbbi teendőkre hívták fel a figyelmet előadásukban.

beok3

Mi, a betegklub tagjai már többször hallhattuk a betegséghez kapcsolódó előadásaikat. A szigorú időkorlát egy kicsit behatárolta ugyan a szereplést, de végül is minden fontos információ elhangzott. Ez az előadás is hozzájárul ahhoz, hogy a betegségre ráirányítsa a figyelmet, ami segítheti a betegség korábbi felismerését és a szövődmények elkerülését.

Külön öröm, hogy a szervezők felteszik a honlapjukra az előadások diáit, így azok információk, amelyek mindenki érdeklődésére számot tarthatnak, nagyobb közönséghez is eljuthatnak.

Üdítő volt, hogy minden előadó az életmódváltozásra és a beteg teendőire tette a hangsúlyt, ami, ha aktív közreműködéssé válik, nagymértékben segítheti a gyógyulást. Azt hiszem, hogy ilyen előadásokra akár a sajtó is felfigyelhetne.