1%, Adományozás: köszönjük az Önök felajánlásait

szja 1%

 

Örömmel számolunk be arról, hogy egyesületünk is fogadhat 1% felajánlásokat a személyi jövedelemadó befizetőktől. Ezért megkérjük minden tagtársunkat, hogy közeli-távoli rokonaik, ismerőseik körében terjesszék a hírt: egyesületünk fontos feladatot lát el, nagy szükségünk van az anyagi támogatásra, az szja 1% felajánlására.

Az 1% felajánlásával kapcsolatban fontos tudni, hogy ezt az összeget az adózó mindenképp befizeti: nem ennyivel emelkedik a befizetendő adó, hanem a befizetett adóból a NAV átutalja annak 1%-át a megjelölt szervezetnek. Tehát ha senkit sem jelöl meg kedvezményezettként, akkor is ugyanannyit kell befizetnie, csak akkor mi nem kapunk támogatást; az Ön adójának 1%-a az államkincstár kapja meg, annak felhasználását Ön nem tudja közvetlenül befolyásolni..

Kérjük, hogy ne hagyja "elveszni" ezt az összeget, ajánlja fel nekünk! Érdekes, hogy az adózók több, mint fele nem ajánlja fel az adója 1%-át, talán azért, mert félreértik a számítását. Ezért hangsúlyozzuk, hogy ez az 1% nem hozzáadódik az adóhoz, hanem a befizetett adó 1%-át továbbküldik a megjelölt civil szervezetnek. További információ a NAV oldalán.

Be lehet küldeni az 1%-ról szóló nyilatkozatot az adóbevallástól függetlenül is:

  • ha az adózónak van ügyfélkapu belépési kódja, akkor az 1%-ról rendelkező nyilatkozatot önállóan is be lehet küldeni az ügyfélprogramból, függeltenül attól, hogy ki és hogyan küldte be a bevallását (pl. a munkáltató adta be a bevallást). Az online felajánlási lehetőség elérhető a NAV oldaláról, a nyomtatványkitöltő programban, a 18EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
  • borítékban feladható az 1% rendelkező nyilatkozat az illetékes NAV igazgatósághoz, de bárhova is küldi, "házon belül" el fog jutni az Ön lakhelye szerinti illetékes helyre. Ehhez a nyilatkozathoz itt talál nyomtatható lapot, kitöltve egyesületünk adataival . A rendelkező nyilatkozatokat önállóan, egy lezárt, az Ön adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen, vagy elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A rendelkezését formanyomtatvány felhasználása nélkül is megteheti. Azaz ha a bevallási nyomtatványa mellé egy zárt, a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott (tízjegyű szám) borítékban elhelyezett rendelkező nyilatkozaton kíván rendelkezni, ezt a rendelkező nyilatkozatot megteheti egy üres írólapon is. Ezen az üres lapon elegendő a  civil kedvezményezett adószámát (18263972-1-42) feltüntetni.
  • beadható a rendelkezés személyesen is bármely NAV ügyfélszolgálaton.
  • Fontos! Ha Önnek február 20-ig kellett adóbevallást beadnia, akkor is május 20.-ig adhat be 1%-ról rendelkező nyilatkozatot!

Idén a NAV elkészíti a bevallásokat, és ha az megfelel az adózó szerint, akkor nem kell beküldenie semmit, automatikusan érvényessé válik, ha nem küld be mást május 20-ig az adózó. Ezzel sajnos az 1% felajánlás is el fog veszni sokak esetében, hiszen nem jut eszébe, hogy ezzel foglalkozzon.

Kérünk tisztelettel mindenkit, mégis tegye meg, hogy beküldi a fent felsorolt módok valamelyikét a rendelkező nyilatkozatát, hogy megkaphassuk az adójának 1%-át! Minden apró összeg számít, az a 100 ezer Ft körüli összeg sok kis felajánlásból jön össze minden évben. Köszönjük, ha megteszi, hogy beküldi a rendelkező nyilatkozatát a NAV-ba!

Ha további kérdése van, szívesen válaszolunk!

Már 2013-ban is kaptunk 1% felajánlást, amit azonban az elnökváltozás bejegyzésének elhúzódása miatt nem tudott kiutalni a NAV. Viszont amint megvolt a jogerős végzés az elnök bejegyzéséről, 2 hét múlva megkaptuk a már elvesztettnek hitt pénzt, és 1 hónap múlva a 2014-es felajánlásokat is átutalták számlánkra. Nagyon köszönjük az ügyintézőnk figyelmét, jóindulatát és segítségét!

A támogatóinknak pedig a felajánlásokat köszönjük:
2013-ban 39.375 forintot kaptunk,
2014-ben 107.857 forintot,
2015-ben 104 680 forintot,
2016-ban 122 904 forintot,
2017-ben 101 ezret,
2018-ban 199 917 forintot,
2019-ben 221 722 forintot
2020-ban 181 545 forintot
2021-ben 121 393 forintot kaptunk szja 1% felajánlásokból!

Mivel 2021-ben megváltozott az adószámunk, azt gondoljuk, ez lehet az oka a kapott támogatás erős csökkenésének. Kérjük, figyeljenek a felajánlás kitöltésekor a helye adószám beírására: 18263972-1-42!  A pénz felhasználásáról az éves beszámolókban pontos képet adunk.

 

Kérjük Önöket, támogassanak minket adójuk 1%-ával, hogy folytathassuk ismeretterjesztő tevékenységünket, hogy a hemokromatózis génjét hordozó emberekből ne legyen súlyos hemokromatózissal küzdő beteg!

logo fekete 80

            Adószámunk: 18263972-1-42

            Bankszámla számunk: 11702043-20003153

            Nevünk: Hemokromatózisos Betegek Egyesülete

            Címünk: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 46.

           

 

      A korábbi évek pénzügyi beszámolói, illetve a kapott 1% felhasználásáról szóló beszámoló a kötelezettségeinknek megfelelően honlapunkon olvashatók.