Egészségnap

Egyesületünk már korábban kigondolta, hogy az egészségnapokon, szűrőnapokon kellene megjelennünk felvilágosító anyagainkkal, mert itt jelennek meg olyan személyek, akik az egészségükre próbálnak vigyázni, és érzékenyek a figyelemfelkeltő akciónkra.

2015. májusában sikerült felvennünk a kapcsolatot a budapesti XII. kerületi egészségnap szervezőivel, akik örömmel vették a jelentkezésünket, és azonnal kaptunk is lehetőséget, hogy a júniusban a MOM Sportcsarnokban megrendezendő egészségügyi szűrőnapon – sok más egyesület mellett – mi is megjelenjünk a standunkkal. Ekkor gyorsan kellett készíttetnünk egy posztert, és a betegtájékoztatónakt is -grafikai áttervezés után – kinyomattuk  1000 példányban.

DSCF6543 jav500

A megjelenés egyértelműen pozitív eredménnyel zárult. Több érdeklődő személlyel is beszélgettünk: volt aki nem is gondolta, hogy ilyen probléma, hogy valakinek sok a vasa, előfordulhat. De olyan is volt (két érdeklődő), aki azt kérdezte, hogy vajon akkor az baj, hogy neki jó ideje, évek óta több a vasa a normál határnál? Nekik minden kérdésére igyekeztünk válaszolni, a betegtájékoztatóban aláhúztuk, milyen ellenőrző vérvizsgálatok után érdemes tovább foglalkozniuk a sok vassal, és semmiképp ne hanyagolják el a kérdést. A rendezvény zárásakor, mikor elkezdtünk csomagolni, még odafutott egy hölgy, aki azt mondta, a mamáját vidéken kezelik hemokromatózissal, és szeretne valami információt, hogy őt kell-e ellenőrizni. Természetesen neki is elmondtuk, hogy a családi érintettség mindenképp azt jelenti, hogy a közvetlen vérrokonokat meg kell vizsgálni, hogy időben lehessen kivédeni a betegség kialakulását.